IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гълъб Донев: Държaвата не фалира, но разходите са по-големи от приходите

Трябва да има нови източници на приходи, а вариантите не са много, коментира служебният премиер

08:57 | 07.04.23 г. 5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Държавата не фалира, но предишното Народно събрание е приело небалансирани решения с актуализацията на бюджета и разходите са по-големи, отколкото са приходите, коментира в ефира на bTV служебният премиер Гълъб Донев. "Факт е, че когато разходите превишават приходите, трябва да се търсят нови приходоизточници, а те не са много", допълни той.

Допълнителни източници на приходи в бюджета са например нови заеми или увеличаване на данъците, отбеляза Донев и допълни, че решението как ще се постигне увеличаването на приходите е в правомощията на Народното събрание.

Премиерът се похвали с добра фискална политика, сочейки че данъчните приходи се увеличават с 20% през първото тримесечие на годишна база. Той уточни още, че има намаляване на приходите от ДДС в бюджета, което се дължи на рекордния износ в последните месеци. При това положение държавата връща данъка, но това също така означава, че икономиката работи и продуктите се изнасят, допълни още той. 

Служебното правителство планира да внесе проект на бюджет в края на април, заяви още Гълъб Донев. По отношение на политиката по доходите в него е предвиден ръст на пенсиите с 12% и увеличаване на заплатите в някои сектори, като например образователната сфера. В проекта за бюджет, готвен от правителството е предвидена подкрепата за всички уязвими групи, където ръстът на доходите изостава от инфлацията. 

"Това в момента е възможността на бюджета", каза Донев по повод раздаването на великденските добавки, но не за всички пенсионери. 72-те млн. лева, които ще бъдат раздадени сега, са спестени средства от служебното правителство през 2022 година от антиинфлационни мерки.

Правителството ще внесе в 49-то Народно събрание и Закон за еврото, за да бъдат предприети всички нужни действия за членството на България в еврозоната. Приоритет за служебния кабинет е влизането в еврозоната и в Шенгенското пространство и се водят непрекъснати разговори със страните, които бяха против тази стъпка, увери Гълъб Донев. 

Служебното правителство е осигурило доставките на природен газ до края на годината и то при най-ниските цени в Европа, категоричен беше Донев. "Осигурихме диверсификация на източниците и пътищата на доставките на природен газ", отбеляза премиерът и допълни още, че съседните държави искат да сключват договори за използване на българската енергийна инфраструктура, за да замени доставките на руски тръбен газ.

Само две са търговските вериги, които качват информация за цената на хранителните продукти на новия сайт, който създаде правителството като мярка за ограничаване на поскъпването на хранителните продукти.

България е предоставила военно-техническа помощ на Украйна спрямо решението на Народното събрание, каза Гълъб Донев. Той отказа да даде подробности, защото приложенията са засекретени. Украйна обаче е получила "първите три артикула", които е включила като най-важни в списъка, изпратен на България. Няма украинска техника - нито танкове, нито хеликоптери, които се ремонтират в България, категоричен беше още премиерът, отхвърляйки информация в руски медии.

Гълъб Донев каза още, че позицията за бъдещи доставки на оръжие е в правомощията на парламента и не решава нито едно правителство. Неговото лично мнение е, че трябва да бъде намерено мирно решение на конфликта. 

Всички партии купуват вот

Има 145 образувани досъдебни производства за купен вот, разкри още служебният премиер. Според него сигнали за извършване на това нарушение има за всички партии, което определи като недопустимо. Като цяло изборите са преминали нормално и без нарушения, макар че има проблеми с 2600 устройства за наблюдение, има и дефектирали машини за гласуване, за което предстои анализ за причините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
" Неговото лично мнение е, че трябва да бъде намерено мирно решение на конфликта." Само че това не е конфликт, а брутална агресия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
SporqZaKef
преди 1 година
До: melonСиндрома на бедния човек, богатия човек, изразен в държаност. Бедния тегли заеми да си купи телевизор, да си сложи силикон и да се жени. Богатия тегли за да инвестира в бизнеса си. Разумните и богати държави теглят дълг за да инвестират и отварят работни места от които пък влизат данъци в хазната. Бедните теглят за да раздават пари на калпак и да вдигат пенсии. Само, че всеки месец се плащат пенсии и пари от къде ? А да, нов дълг. Пък кой и кога ще плаща не знаем. Вива Промяна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Пари има действайте.https://***.luxse.com/issuer/Bulgaria/33947
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
Toranaga
преди 1 година
за намаляване на разходи?? Този вариант нещо липсва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
melon
преди 1 година
Като вдигнат пенсиите с 12 процента и инфлацията скача с толкова.А за гимнастиката с ДДС - реве ми се от тази глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още