IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великденски добавки по 70 лв. ще получат пенсионерите под линията на бедност

Служебният кабинет ще изплати допълнителните пари на над 1 милион пенсионери, които влизат в групата

11:56 | 06.04.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Въпреки че Народното събрание е ограничило възможностите на кабинета за извънредни разходи, служебното правителство е намерило начин да подкрепи с едноктратна допълнителна сума част от пенсионерите в България.

Правителството реши да бъдат изплатени по 70 лв. в подкрепа на пенсионерите, чиито пенсии за април, без добавките и компенсациите към тях, са под линията на бедност, или под 504 лв. включително. Това са над 1 млн. души, или половината от пенсионерите у нас, обяви на брифинг в Министерския съвет служебният премиер Гълъб Донев.

"В тази група попадат хората с пенсии за осигурителен стаж и възраст, тези с инвалидни пенсии за трудова дейност, хора с пенсии за нетрудовата дейност, които се изплащат от държавния бюджет, включително наследствените пенсии от починал родител, пенсионерите със социална пенсия за старост или инвалидност, хора с пенсии от учителския фонд", поясни премиерът.

Добавките ще бъдат изплащани по банков път или в пощенските станции в страната в началото на следващата седмица.

Средствата, необходими за изплащането на добавките, са в размер на 72 млн. лв. Парите са осигурени от спестен финансов ресурс през 2022 г., посочи Гълъб Донев.

"Разбирам добре, че това решение на правителството ще се възприеме като несправедливо от пенсионерите, които няма да получат тази добавка, особено от тези, които получават малко над 504 лв. Уверявам ви, че това беше най-справедливото решение при ограниченията, които ни наложи 48-ото Народно събрание, и в условията, в които работи служебното правителство", каза Донев.

„Добавката към пенсията е вид социална подкрепа за най-уязвимите. Не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос. Принципът в ЕС е социалните мерки да бъдат насочени към най-уязвимите групи в обществото. Без съмнение, това са възрастните с пенсия под линията на бедност, което е повече от половината от пенсионерите у нас", аргументира решението премиерът.

Той коментира още, че правителството ще внесе в законовия срок в парламента проекта на Бюджет 2023.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Айде честито на т.н. бедни пенции. Тази година 70лв, догодина - 80лв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още