IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът: Ако до края на април няма редовен кабинет, ще внесем проект за бюджета за 2023 г.

След конституирането на новото Народно събрание служебната власт ще представи и редица ключови законопроекти

11:26 | 05.04.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министерството на финансите подготвя проекта на Закон за държавния бюджет за 2023 г., който съгласно т. нар. удължителен закон за бюджета Министерският съвет трябва да внесе в Народното събрание до края на април. Ако до края на април преговорите за съставяне на редовно правителство все още продължават, кабинетът ще изпълни и тази своя отговорност. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев при откриването на първото редовно заседание на Министерския съвет след изборите.

Министър-председателят каза още, че след конституирането на новото Народно събрание служебната власт ще представи и редица ключови законопроекти, свързани с овладяването на финансовите и социално-икономически проблеми. „Сред тях са и законопроектите, от които зависят реформите, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост”, посочи Донев.

„След поредните предсрочни избори за парламент живеем отново между две хипотези: ще има редовно правителство – няма да има редовно правителство“, коментира още той. И допълни, че докато се изясни в кое от двете предположения има политически живот, България има действащо правителство, макар и служебно.

Гълъб Донев отчете, че въпреки трудностите, включително и заради прибързани и недообмислени промени в изборното законодателство, служебният кабинет отново се е справил с провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 април.

"След осем месеца убедено мога да заявя, че държавата не се управлява със знаци, тълкувания и предположения, а с решения и поемане на отговорност за тях", заяви Гълъб Донев. Той подчерта, че кабинетът продължава да работи по неотложните задачи пред държавата в очакване на конституирането на 49-ото Народно събрание и сформирането на управляваща коалиция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 1 година
малииии, ако го прави оная дебелатаааа, заеиии ... по добре без!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още