IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще внесе ли ред в публичните финанси рестриктивен бюджет?

Има ли опасност за фискалната стабилност на държавата, коментират експерти след доклада на финансовото ведомство за бюджетен дефицит от 7%

12:10 | 16.03.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Управлението на фискалната политика предизвика спорове и създаде напрежение при перспектива България да се окаже с бюджетен дефицит от 7%, който ще е риск за икономическата стабилност и изпълнението на поставените цели, най-важната от които е пътят на страната ни към еврозоната. Предупреждението на служебния министър на финансите Росица Велкова за възможни рискове за бюджета, ако няма промяна в данъчната и социалната политика, предизвика спорове и дискусии в предизборната ситуация.

"Държавата не фалира. Курсът лев/евро няма да бъде променен и валутният борд е стабилен. Няма никаква причина МВФ да се намесва с името на България, освен че Кристалина Георгиева е ръководител", коментира пред Bulgaria ON AIR икономистът Преслав Райков. Думите му са в отговор на призива на Велкова министерствата да намалят разходите си с 20% заради риск за бюджета.

"Това е пълна глупост, граничи с това да се всява банкова и финансова паника. Министър Велкова дължи обяснение за това или за медийните интерпретации. Хората трябва да бъдат спокойни по тази тема. Второто нещо, което се каза, е, че държавата ще фалира, че МВФ ще се намеси – това е далеч от истината", посочи Райков.

Той е категоричен, че необузданото предизборно харчене, раздаването на пари по програми, които не таргетират определени групи, води до задлъжняване и повишаване на бюджетния дефицит.

Икономистът смята, че солидарната вноска на свръхпечалбите на компания е неизпълнима задача и няма начин тя да проработи.

„Печалбата в частния предприемачески свят е нещо, което се манипулира. Трябва да се направи въвеждането на рестриктивен бюджет за следващите три години, в които партиите няма да има откъде да вадят нови предизборни обещания, да финансират безкрайни програми и да купуват мир. Сега е моментът да се въведе такъв бюджет с 3% или много под 3% дефицит и да се фокусираме България да влезе в Шенген и еврозоната – това е пътят на България", категоричен е Райков.

Според него най-застрашаващите разходи за финансовата ни стабилност са разходите за пенсии. По думите му секторът се е изкривил структурно и е основно разходопокрит от бюджета. "Този процент се покачва, виждаме и с швейцарското правило. Устойчивият модел на покачване на пенсиите е чрез нов бизнес в държавата, по-голям обем на данъци. Най-голяма заплаха за бюджета виждам в покриването на пенсии и тяхното увеличаване с темпа на инфлация, който ще остане над 10%", пресметна икономистът, като посочи, че друг голям разход е финансирането на международния ни дълг и излизането на външни пазари.

"Първото ниво на защита преди МВФ да идва да ни спасява, ще бъдат европейските институции. Ако продължаваме с тази темп и наистина доближим тези 7%, Европейската комисия ще въведе външно за страната ни доста рестриктивни условия", е мнението на Преслав Райков.

Държавата не е фалирала

Пред БНТ финансовият министър Росица Велкова съобщи, че следващата седмица страната ни ще погаси 3 млрд. лева външен дълг. Тя успокои, че целта на предложените мерки е да постигнат фискална стабилност. Но по думите й само при дефицит от 3% България няма да влезе в дългова спирала. Велкова напомни, че данък свръхпечалба, за който настоява Министерството на финансите, се прилага в редица държави.

Велкова заяви, че ако мерките не бъдат приети от Народното събрание, за да има балансиран бюджет, вариантите са два: орязване на разходите или по-висок дефицит.

Тя подчерта, че „няма риск от фалит за държавата, няма риск за валутния борд“.

Само редовно правителство може да реши за отмяна на плоския данък, стана ясно още от коментара ѝ. Личното ѝ мнение е, че той не трябва да се отменя, а при прогресивно облагане ще спадне събираемостта.

„Няма чадър над определени фирми", увери финансовият министър. "Властта продължава усилено да работи за членството ни в еврозоната. Борим се за 1 януари 2025 г.“, потвърди тя задължението на финансовото ведомство да внесе бюджет и да представи тригодишна бюджетна рамка на ЕС.

Икономисти v.s. доклада на Росица Велкова

Икономистът Георги Ангелов заяви по Нова ТВ, че опасност за валутния борд няма, защото БНБ “има рекордни валутни резерви, така че има достатъчно евро за всички”. Той и Георги Вулджев заподозряха умишлено “всяване на паника” след доклада на Министерството на финансите.

“Такива изказвания са много опасни и безотговорни от страна на финансовия министър. Когато излезе финансов министър и заяви, че дори теоретично има риск за валутния курс, то това веднага създава предпоставки за финансовите пазари. Тя би трябвало това да го знае много добре. Съмнително е защо го прави и говори толкова директно за такива неща”, коментира Вулджев.

Според Владимир Сиркаров в доклада на финансовото министерство са „обрисувани доста катастрофични възможни рискове“. „Става въпрос, че това може да се случи при един катастрофичен сценарий от гледна точка на управление на фискалната политика. Ако наистина имаме дефицит от 6-7%, това води до рискове както за паричния съвет, така и за устойчивото финансиране на тази дупка между разходите и приходите. Но това е, ако политиците не предприемат мерки. Важно е тази дискусия да се води, защото политическият популизъм избуява все повече. Но към момента няма директен риск за фалит на държавата”, категоричен е икономистът.

Левон Хампарцумян също заподозря в доклада участие в предизборната кампания. “Този доклад на мен ми прилича на един дърварски предизборен документ. Думата “фалит” в професионални документи не се използва. Един такъв документ, който описва всякакви рискове, които съществуват, но не дава вероятността тези рискове да се реализират”, каза финансистът.

Вулджев допусна, че има теоретични рискове от т. нар. “фалит на държавата”, но само ако новото правителство заложи на по-големи разходи и увеличение на пенсиите. Той напомни, че икономистите предупредиха за фискални рискове преди една година. „Под въпрос е защо, като бяха наясно за тези рискове, Министерство на финансите се отказаха да предложат техен бюджет още есента“, каза той и допълни, че ако „пак се гласуват толкова рекордни увеличения на разходи, както миналата година, става наистина опасно”.

Хампарцумян посочи, че необоснованото вдигане на доходите помпа инфлацията – „в един момент не е важно колко ти е пенсията, а какво ще можеш да купиш с нея”.

Според Георги Ангелов най-големият разход на страната са компенсациите за бизнеса. 

Икономистите са единодушни, че опасност от фалит на държавата няма, ако дефицитът не скочи до 6% - 7%.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 година
"написаното в учебниците по финанси" == Силиконовата банка БУМна заради учебниците. И криптото, което е еманация на квинтесценцията на писачите на "икономически знания".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
Аполитичен човек съм, но вчерашните ''изявления'' по повод на ''фалит на България'' при ДЕЙСТВАЩ ВАЛУТЕН БОРД у нас, ме накараха да се изсмея подигравателно на всички политици с подобни твърдения, в които няма грам икономическа логика. Самата икономическа конструкция на валутният борд ПРЕДПАЗВА една държава от фалит, защото БНБ НЕ МОЖЕ да печата повече пари, отколкото има в обращение. НЕ ВЯРВАЙТЕ на никой политик, а в собствените ви икономически знания и в написаното в учебниците по финанси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още