IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният бюджет 2023: Предстоят ли промени в данъчната политика?

Решението на бюджетната криза у нас е в поемането на политическа отговорност за пакет от мерки, смятат експерти

12:38 | 24.04.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бюджетната криза у нас може да се разреши само с политическа стабилност и поемане на отговорност за пакет от временни мерки, насочени към орязване на разходите. Има резерви, които може да доведат до падане на дефицита до 3%, повечето от мерките трябва да са непопулярни. Това са част от ктоментарите на икономисти и експерти по предложения проект на бюджет от служебното правителство.

Служебният кабинет на Гълъб Донев предложи проектобюджет за 2023 г., в който се предвижда дефицит от 6,4% и нов дълъг в размер над 13 млрд. лв. Не е предвидена промяна в данъчната политика.

"Предложеният от служебния кабинет бюджет е предизвестен хаос в държавните финанси…Той е много хаотичен и объркан", заяви пред Bulgaria ON AIR икономистът Преслав Райков.

По думите му има риск бюджетът да изпадне в модел на постоянни дефицити над 5%. "Един от другите рискове е да се заложи политически капан на следващ редовен кабинет, тъй като може да им се наложи да прекратят някои от политиките. Няма опасност от дългова спирала, защото все още имаме ниски нива на задлъжнялост. Винаги, когато нямаме консенсус, договореност и воля, прибягваме до външните пазари и новия дълг", каза Райков.

Райков отбеляза, че само с повишаване на процента на събираемостта на данъците няма как да се финансира всичко. "Хазартното отношение към бюджета не е добро и не трябва да се практикува от никого. За съжаление, през последните три години виждаме именно това. Приходите могат да бъдат повишени със свобода на бизнеса, повече бизнес и по-добри условия, както и оттегляне от икономиката на държавата", смята Райков. 

„Има много резерви, които може да доведат до падане на дефицита до 3%, но ако няма правителство и политическата криза продължава, се отдалечаваме и от еврозоната“, коментира по bTV икономистът Евгений Кънев.

„Има поле за вдигане на данъците по отношение на това да се върне ситуацията, каквато беше преди пандемията. Най-опасната данъчна ерозия е като се пипа ДДС. Трябва да се мисли и за акциза върху горивата“, посочи той.

По думите му не е въпросът само да се двигат данъци, а трябва да се мисли и за разходите. Той предлага намаление на разходи от администрацията. „Най-слабата страна в ОИСР като Румъния има над 30% разходи за персонал. В САЩ – те са около 25%. Ние имаме 34 на сто. 4% се равняват на 1 млрд. Само от тук, ако изрежем 1 млрд. – това е едно място, което може да се пипне“, каза Кънев.

Според Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България е необходимо да се режат разходи и да се търсят приходи. "Трябва правителство на широка парламентарна основа, което да приеме и някои непопулярни мерки", посочи по Нова телевизия Велев.

Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика, коментира, че за пръв път от 25 години Министерството на финансите не предлага финансова дисциплина. За него правилният път за постигане на бюджетна стабилност е с пакет от непопулярни мерки, зад които трябва да стои субект с политическа отговорност. По думите му трябва да се режат разходи, въпросът е с колко.

Николай Василев, икономист, бивш вицепремиер, коментира по Нова телевизия, че би скъсал този бюджет и би написал нов, който няма нищо общо със сегашния”.

Той заяви, че е против пипането на данъци. „Дори предлагам при подходящи условия, например догодина, данък печалба и данък общ доход да паднат до 9%. Данъците са си добре и събираме горе-долу толкова, колкото трябва. Проблемът е в разходите”, категоричен е експертът. Според него трябва да бъдат ограничени високите държавни разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 24.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 20
khao
преди 1 година
сега извън опорките от местние трооолове и по темата... щом се говори, значи ни готвят въпреки предизборните обещания на 1вия и 2рия... но да видим! Данъците тук и без другото са прекалено високи, но мафията иска още!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 21
khao
преди 1 година
До: doba дреме им в посоля колко данъци ще плащаме... това е работа на местните представители на рашибозука да решът, но така че да има и за тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
doba
преди 1 година
До: Repoman: данъчни промени се правят по време на т.н. благоденствие, когато този, на *КОЙто би му взел парите би си го преместил в другия крачол. Не знам дали е подходящата ситуация сега, НО - каквото кажат от посолството...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
Repoman
преди 1 година
Трябва най-после да се задвижи данъчната реформа у нас. Искаме да сме част от ЕС, искаме да сме евроатлантици, а данъчната ни система като от третия свят. Най-добре ще е, да вземем пример от ЕС, нали там искаме да ходим, а не в Африка? Да видим как са данъците в Германия, Франция, или дори Румъния. Да направим данъците у нас, както са в тези държави, а не да откриваме постоянно топлата вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още