IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Бюджетът на служебния кабинет плаши инвеститорите

Политиците няма да вземат решение да намалят социалните разходи и трябва да търсят начини за увеличаване на приходите, каза Юлиан Войнов

11:45 | 25.04.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бюджетът, предложен от служебното правителство, е по-скоро плашещ, отколкото реалистичен. Заложените в него показатели създават негативно впечатление за България и плашат инвеститорите. Това коментира в ефира на Bulgaria ON AIR икономистът Юлиан Войнов.

По думите му този бюджет има политически контекст. Гостът е убеден, че политиците няма да вземат решение да намалят социалните разходи. По тази причина трябва да се търсят начини за увеличаване на приходите.

Войнов посочи, че бюджетът на служебния кабинет подценява приходната и раздува разходната част, заради което се създава огромният дефицит. 

"Заложените инвестиционни разходи са безпрецедентни - почти сигурно е, че няма да бъдат изпълнени. Там има огромен буфер, дори и само половината от тези разходи да не бъдат изпълнени, това означава, че бюджетният дефицит автоматично ще се намали наполовина. Този бюджет поставя на масата цифри в насипно състояние и оставя партиите да решат как да решат проблема с показателите", поясни той. 

"Реално е дефицитът в бюджета да бъде около 3%, без да се намаляват социалните разходи и с планираните увеличения на пенсиите. България не е в ситуация, в която доходите на хората изостават сериозно от инфлацията. Имаме проблем с бедните хора, заради което е необходимо таргетиране на мерките на правителството", смята Войнов.

Той смята, че ако дефицитът в бюджета остане 6,4%, България ще се отдалечи от еврозоната с 3-4 години.

Пред Bulgaria ON AIR бившият социален министър Христина Христова изтъкна, че заради нестабилната политическа ситуация у нас потенциалният нов дълг би бил изключително скъп за страната.

"Има необходимост от увеличение на някои от социалните разходи. Системата за социално подпомагане трябва да се реформира. Все още гарантираният минимален доход, който държавата осигурява, е 75 лв. на човек - отдавна вече не е актуален. Трябва да се приеме и дефиницията за енергийно бедни", подчерта тя.

Служебното правителство обяви бюджет, който запазва голяма част от социалните плащания. Разчетите показват че над 573 млн. лева ще се спестят, ако индексацията на пенсиите е от октомври. 

„Очевидно парите ще се спестят, но това ще бъде прецедент - не си спомням някога да не е бил изпълняван Кодексът за социално осигуряване. Един бюджет трябва да се построи върху вече съществуващо законодателство. В случая обаче се прави допускане, че това няма да се случи, което означава и промяна в Кодекса за социално осигуряване“, посочи Христова.

Бившият социален министър е на мнение, че "политиците търсят флиртуване с хората", докато "държавните средства трябва да бъдат разходвани целенасочено". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 18
khao
преди 1 година
дреме им за инвеститори... целта е да изплашат стадото, но по скоро и това няма да успеят... вече на никой не му пука какво става в нашата държава! ... закривай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още