IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: България трябва спешно да ограничи разходите

Какви са вариантите с данъци да се балансира бюджетът при увеличените публични разходи, коментира икономистът д-р Пламен Иванов

10:50 | 25.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор

От Министерството на финансите обявиха, че ако след 10 юни няма приет бюджет за годината или ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира. „Въпрос на формално решение е с колко точно да бъде продължен настоящият бюджет. Няма как за 10 дни да се приеме нов“, коментира пред Bulgaria ON AIR икономистът д-р Пламен Иванов. Той предположи, че депутатите ще приемат решение за три или шест месеца или до приемането на нов бюджет.

По думите му тези варианти пред парламента са ясни. "Ситуацията не е розова. Продължаването на политиките, които влачим от пандемията с различни мерки, са вредни за бюджета и резултатите го показват. Към второто тримесечие външният дълг е 45 млрд. евро. Трябва да се предприемат спешни мерки, с които да се ограничат разходите", смята икономистът. Той е на мнение, че има достатъчно варианти, по които бюджетът да се балансира, защото „увеличените разходи автоматично не водят до увеличени приходи“.

"Вдигането на данъци не е магическо решение, но изравняването на ставките е задължително, защото няма как в нормална обстановка да се дава приоритет на един сектор за сметка на друг", категоричен е икономистът. Тъй посочи, че в аналогична ситуация е данък свръхпечалба или намесата на държавата при формиране на нормата на печалба. Той предупреди, че така се вкарват „някакви пари в бюджета“, но при риск да се увеличи сивата икономика.

Д-р Иванов смята, че трябва да се приключат мерките от времето на пандемията и енергийната криза. "Държавата има много канали за приходи. Трябва да се направи балансиран подход, което е политическо решение. Ротацията е един от най-големите рискове. Начертаха се 10 приоритета, по които ще върви програмата, но след това слизаме надолу в администрацията - дали подмяната на министрите няма да се отрази и на подмяната на политики на всеки девет месеца", коментира той.

Според д-р Иванов през тази година страната ни трудно ще слезе под 3% дефицит, но изтъкна, че от голяма важност е политическото решение на евентуално управление между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“.

"Двете партии имат сходни програми, но на какво ще дадат като приоритет е важно. Ограничаването на пръскането на пари и капиталовите разходи биха дали възможност икономиката да се движи по-предвидимо", препоръча икономистът.

Ще бъдат ли блокирани публичните финанси на държавата? По какъв начин регулаторите ще постигнат баланс на пазара?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още