IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще остане ли невидима България на инвестиционната карта?

Може ли да се получи синхрон между публичния и частния сектор, коментират Таня Косева-Бошова и Иван Велков

22:16 | 23.05.23 г.

България не излъчва положителни сигнали към инвеститорите с продължаващата политическа и законодателна несигурност. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Таня Косева-Бошова, председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България. За пример тя даде Румъния, където възприятието за върховенство на закона и преследването на поставените пред обществото цели я прави много по-атрактивна инвестиционна дестинация. По думите ѝ там международните инвеститори в недвижими имоти са много, докато „в България са двама-трима“.

Според Иван Велков, член на управителния съвет на Българска стопанска камара и председател на FIABCI България, от 2007 г. слез влизането в ЕС България продължава да руши имиджа на перспективен, предвидим, интересен бъдещ равнопоставен и равноправен член на европейската общност с всички възможности, които имаха държавите от Централна Европа. „Ентусиазмът от онези години, когато се сравнявахме с добрите примери като Чехия, Полша, Унгария, в момента изглеждат като абсолютен мираж – ние имаме трудности да се състезаваме с околните страни, които не са членове на ЕС. Превръщаме се в много евтин, пародиен сериал, в който непрекъснато излъчваме лоши новини", е мнението на Велков.

Той смята, че ситуацията до такава степен е укрепила характера на българския бизнес за всякакви кризи и катаклизми, че "няма да има по-тренирана общност" от българския частен бизнес.

„Частният сектор в България е оставен сам да се справя с предизвикателствата, като синхронът с властите е спорадичен за привличането на инвеститори“, посочи Велков, а Таня Косева-Бошова допълни, че на страната ни ѝ липсва административен капацитет за това.

Иван Велков потвърди, че България отсъства от международни изложения, които създават авторитет и търсене на възможности за инвестиции, отсъстват и градовете. „Капацитетът на местната и държавна власт да привлече инвеститори е абсолютно нулев – това е традиция, която трудно се променя, независимо от смяната на правителства“, е мнението на експерта по недвижими имоти.

Таня Косева-Бошова предупреди, че провеждането на референдум за приемането на еврото крие реален риск за последващо излизане на страната от ЕС, предвид практиките за купуване на гласове в страната. Тя настоя да има предвидимост в данъчната политика, за еврозоната и за Шенген от бъдещия кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а Иван Велков се надява тези три точки, обявени като приоритети на бъдещото управление на страната, да са "задължителният санитарен минимум". „Освен инвестиции в инфраструктура и по Зелената сделка трябва да се работи и за децентрализацията на част от функциите на държавната администрация, с делегиране на конкретни бизнес сектори към браншови организации“, съветва Велков. Таня Косева-Бошова смята, че администрацията работи бавно, като винаги се оправдава с идващите избори, за да не предприема действия.

Влошава ли се инвестиционната среда в България? Само политическата и законодателната несигурност ли са предизвикателствата пред инвеститорите?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още