IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли Индустриална зона „Доброславци“ пример как се привличат инвеститори?

Какви промени трябва да има в Закона за насърчаване на инвестициите, коментира Богдан Богданов, изпълнителен директор на БАИ

15:11 | 03.05.23 г.

Законът за насърчаване на инвестициите трябва да бъде актуализиран, но трябва да погледнем какво се случва около нас, какво правят съседните държави, какви мерки се прилагат там и да си сверим часовника. В крайна сметка чрез закона трябва да приоритизираме определени сектори и индустрии, да можем да филтрираме определени проекти и тези, които са по-важни за България или за определени региони в България – там бихме могли да бъдем по-агресивни с по-големи лимити за насърчителни мерки. Това каза Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria.

„Индустриална зона „Доброславци“ е страхотен пример, който смятам, че трябва да репликираме и в други региони на България. В момента инициирахме разговори в още няколко региона с аналогични терени от порядъка на приблизително около 3000 декара. Терени, които освен да имат индустриалната си насоченост, да имат и зона, която да е за социални дейности и обслужващи дейности като обучителни центрове”, изтъкна Богданов.

Според него Индустриална зона „Доброславци“ е проект, който за пръв път се случва в България, защото е фокусиран в определена индустрия и са отчетени специфичните изисквания на точно тези инвеститори откъм инфраструктура, довеждаща инфраструктура, зона за социални дейности.

„За „Доброславци“ вече имаме реално заявени инвестиционни намерения с фокус автомобилна индустрия, конкретно критични компоненти за електрически автомобили”, съобщи Богданов. 

По думите му България ще бъде ключова част от цялата верига на доставки на Европейския алианс за батерии, това е дългосрочен механизъм и страната ни би могла да има достъп до тези ресурси и фондове за насърчаване на иновативни проекти.

„За инвеститорите е важно също съкращаването на административните срокове, което трябва да направим сега. Пазарът е много динамичен и ние не можем да си позволим с месеци или години да подготвяме един терен, на който да се изпълни определен проект”, категоричен бе Богданов.

Той настоява Българската агенция за инвестиции и Министерство на иновациите и растежа да разполагат с доста по-адекватен бюджет за насърчаване на инвестициите.

Къде са новите индустриални зони в България? Какви стимули за привличане на инвестиции в България иска бизнесът, съобразени с предложенията на Българска предприемаческа асоциация – BESCО? С какъв годишен бюджет разполага Българската агенция за инвестиции към Министерството на иновациите и растежа? В какви сектори ще се насърчават инвестициите със средна и висока добавена стойност, съобразени с политиката на България за определени отрасли, която съответства на европейската рамка за приотизиране на инвестициите? Какви ползи ще има България, след като стана член на Европейския алианс за акумулаторните батерии? Ще има ли преки субсидии за нови производства в България може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още