IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестицията за 1 млрд. евро до Монтана зависи от ремонта на язовир „Огоста“

Ако не бъде реализирана, държвата трябва да влезе в ролята си на стопанин, посочи Златко Живков, кмет на Монтана

17:35 | 11.04.23 г.

Германска компания все още има интерес да инвестира 1 млрд. евро в плаващ соларен парк в Монтана, но липсата на стабилна и последователна централна власт е пречка. Това каза Златко Живков, кмет на Монтана и член на УС на НСОРБ, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ние не сме се отказали от тези амбиции, но това среща и противници по една или друга причина. А сумите, които са необходими за ремонт на съоръжението, вече са над 30 млн. лева“, каза той.

"Има различни организации, неправителствени и други, които гледат към второто водно съоръжение на България и на Югоизточна Европа. Нашият язовир е втори в България по обем след язовир Искър - 504 млн. м³. Втори е на Балканите, втори в Югоизточна Европа. Наистина той не се използва по най-добрия начин, защото е създаден за напояване, а отдавна вече не се използва за това и е обект на други интереси. Една част от хората много внимателно наблюдават какво точно ще се случи и дали няма да им бъде нарушен комфортът", коментира кметът. И уточни, че ролята на държавата е важна, защото това е държавна структура.

“Има редица дейности, които трябва да бъдат реализирани и са свързани с тази инвестиция. Но е факт, че сумите, които са необходими за ремонт на съоръжението... вече са над 30 млн. лева. Държавата не успява", подчерта Живков. Той добавя, че "ред правителства" са говорили "какво ли не, но не са направили абсолютно нищо в тази посока, а темата с инвестицията е свързана с това".

"И ако не бъде реализирана, държавата трябва да влезе в ролята си на стопанин. Това е обект на националната сигурност на България", каза гостът.

По отношение на проявилата интерес фирма той каза, че "става дума за германска компания, която не е в сивия сектор и инвестира в 22 страни в Европа и навсякъде по света. Не мога да си представя, че ще има някакъв компромис със здравето, със сигурността, с екологичните изисквания. Аз лично се надявам предложението, каквото е в крайния си вариант, да бъде възприето. Мисля, че ще бъде много изгодно за Северозапада", посочи Живков.

Относно трудностите, свързани с бюджета, гостът каза, че предизвикателствата пред общините "не са едно и две". "В последните две години не смятам, че картина е много нормална. Удълженият бюджет на практика ни връща в календарната 2022 година и имаме доста ограничени правомощия по отношение на инвестиционните програми, а хората, като си плащат данъците, искат да знаят, да видят всичко, което е по-прогнозируемо".

„Ние сме парламентарна демокрация и е крайно време държавата да приеме основния си документ, за да можем и ние, по места, да приемем едни по-прогнозируеми програми, които ще ни дадат възможност да работим по-нормално и спокойно", каза събеседникът.

Защо не трябва да се подтикват общините да вдигат данъците и какво очакват общините от следващите парламенти и правителства? Ще попречат ли предстоящите избори за взимането на трудни решения, като вдигането на местните данъци? 

Още може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още