IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва строителство на нов завод за производство на малц в Плевен

Инвестицията на френската фирма "Малтери Суфле" е в размер на 56 млн. лева

18:59 | 18.04.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В Плевен започва строителството на нов завод за производство на малц. Инвестицията е на френската фирма "Малтери Суфле" (MALTERIES SOUFFLET) и е в размер на 56 млн. лева, съобщи БНР.

Новият завод ще замени двата настоящи български производствени обекта, разположени на 240 км един от друг – в Плевен и Хасково, чийто общ производствен капацитет не надвишава 30 хиляди тона. Освен удвояването на производството новият завод, който се очаква да бъде въведен в експлоатация в края на 2024 г., ще отговаря на най-новите стандарти за производителност, безопасност и икономия на енергия. 

40% от необходимата електроенергия ще се осигури от фотоволтаичен парк и така въглеродният отпечатък ще се намали с над 1700 тона емисии годишно.

Посланикът на Франция в България Жоел Мейер, който присъства на събитието, посочи, че тази инвестиция е "една витрина – един чудесен пример на сътрудничеството между двете  страни". "С нея не само се развива групата "Суфле", не само се създават работни места и то за квалифицирана работна ръка, но тази инвестиция ще засили цялата екосистема, в която са включени земеделците, крайните потребители, пивоварите и изобщо целият регион", каза Н.Пр. Жоел Мейер.

При връчване на протокола за откриването на строителната площадка на френската фирма кметът на Плевен Георг Спартански подчерта, че „такава инвестиция не се случва всеки ден“ и обясни, че политическата криза я е забавила. Той потвърди, че тя ще даде шанс на местната икономика и земеделието да се развиват, но е и позитивен сигнал към инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още