IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира строги правила за съотношението цена-качество за инвестиционни продукти

Банки, застрахователи и мениджъри на активи ще могат да продават инвестиционни продукти само ако докажат, че предлагат стойност за парите

14:25 | 09.05.23 г.
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Банките, застрахователите и мениджърите на активи в Европейския съюз ще имат право да продават фондове и други продукти в целия блок само ако успеят да докажат на регулаторите, че предлагат стойност за парите, показват проектопредложения, разгледани от Ройтерс.

Европейската комисия (ЕК) трябва да публикува законодателни предложения, известни като инвестиционна стратегия на дребно, на 24 май, свързани със задълбочаване участието на малките инвеститори на капиталовите пазари.

Със законодателството се въвеждат донякъде по-строги защити за изграждане на доверие в инвестирането.

Проектопредложенията, които е възможно да претърпят допълнителни промени преди публикуването им, са част от стремежа на блока да изгради по-автономен капиталов пазар след Brexit. Те сигнализират за стъпка към промяна в регулирането на финансовите услуги на дребно на ниво ЕС.

„Някои инвестиционни продукти на дребно на пазара все още изискват неоправдано високи разходи и/или не предлагат стойност на инвеститорите на дребно“, се казва в предложенията.

Проектозаконът призовава надзорния орган на ЕС за ценни книжа ESMA и неговия партньор за застрахователния сектор, EIOPA, да излязат с показатели, които индустрията би трябвало да използва, за да покаже, че цената на даден продукт е оправдана и пропорционална.

„Бенчмарковете, като инструмент за сравнение, трябва да направят по-обективен процеса на ценообразуване – както на ниво подготовка, така и на ниво дистрибуция“, се казва още в предложенията. „Отклонение от съответния бенчмарк трябва да въведе презумпция, че разходите и таксите са твърде високи и че продуктът няма да осигури стойност за парите, освен ако не може да се докаже друго“, допълва се в текстовете.

В проектозакона се призовава също така Комисията да получи правомощия да предприема "коригиращи мерки", когато разходите, наложени на инвестиционните фондове, не са оправдани или пропорционални на очакваната възвръщаемост.

Проектоправилата съдържат и предложение за забрана за предоставяне на стимули или комисиони за продажби на продукти. Европейският парламент и държавите от ЕС ще имат последната дума по проектоправилата, като някои законодатели се очаква да настояват за пълна забрана на стимулите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още