IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орлин Колев: За кабинет с ротационен премиер не трябват конституционни промени

Достатъчно е коалиционно споразумение, за да се състави правителство, посочи експертът по конституционно право

11:44 | 23.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор

България ще има правителство – за това се разбраха ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Те ще управляват ротационно – първият премиер ще предаде поста  на втория. „Клоним към джентълменското споразумение, което не пречи да бъде установено в едно коалиционно споразумение, което е с характер на договор между двете страни. Установеният модел на българската Конституция е в полза на правителството“, коментира пред Bulgaria ON AIR експертът по конституционно право д-р Орлин Колев.

Той обясни, че при коалиционните споразумения „няма законодателна уредба, която да предвижда негативните последици от неизпълнението на тези договорености“. Според него единствената отговорност, която следва да поеме този, който не е изпълнил коалиционното споразумение, е политическа.

Попитан дали има как политик да бъде и министър-председател, и министър на някое от министерствата, д-р Колев посочи, че това ще бъде поредната екзотика в българския конституционен модел, защото досега не е имало такъв прецедент. „Функциите ще се преплитат, но ако това ще е лекарството за излизане от политическата криза, бихме могли да го преглътнем. Не трябва да имаме конституционни промени, а политически диалог и разбирателство“, е мнението на конституционалиста.

По думите му в рамките на един парламент може да има не едно, не две, не три, а N на брой правителства, докато не се изчерпят трите проучвателни мандата. „До момента, в който се наложи на президента да назначи служебно правителство, може да се избират N на брой правителства. Веднъж избрано правителство, при посочените в Конституцията предпоставки за предсрочното прекратяване на пълномощията му, тогава започва конституционната рулетка наново", обясни д-р Колев.

Експертът по конституционно право припомни, че първо се избира министър-председателя, а след това и министрите.

Д-р Колев потвърди, че когато се говори за ротация и за предсрочно прекратяване на пълномощията на Министерския съвет, най-подходящият вариант е министър-председателят, който заема поста, да подаде оставка, за да има възможност за образуване на ново правителство. „След като той подаде оставка, това означава, че се прекратяват пълномощията на цялото правителство, включително и на министрите. Въпрос на вътрешна договорка е дали ще се запазят същите министри“, посочи той и допълни, че чак тогава наново се гласува цялото правителство.

Как ще функционира ротационното правителство? Каква е ролята на главния прокурор при сваляне на имунитета на народен представител?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още