IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и ДБ-ПП ще сформират кабинет с втория мандат

Правителството ще води премиер на ротационен принцип от по девет месеца, пръв министър-председател ще бъде Николай Денков

14:12 | 22.05.23 г. 22
Автор - снимка
Създател
Мария Габриел и Николай Денков дават изявление за първия мандат в Народното Събрание. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Мария Габриел и Николай Денков дават изявление за първия мандат в Народното Събрание. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Двете най-големи политически сили в българския парламент - ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", ще сформират правителство с втория мандат и с ротация на премиер. За това са се договорили двете организации през последните часове, а конкретната договорка бе съобщена от номинираната за премиер с първия мандат Мария Габриел и кандидат-премиера на ПП-ДБ Николай Денков. Именно двамата ще се сменят на върха на кабинета, като първи премиер ще бъде академик Денков. 

"Поучени от опита на 48-ото Народно събрание, това, което направихме още в началото на 49-ото Народно събрание, е да започнем обсъждането на обща управленска програма. Нещо повече, макар че получихме упреци за това, представихме дори и проектокабинет. Това, което предложихме на ГЕРБ-СДС, е да стъпим на този импулс, на управленската програма, на състава, който може да бъде прецизиран, защото търсим подкрепа. Мястото на Мария Габриел в такъв кабинет е напълно ясно. Интегрирането в европейските структури изисква както сериозен експертен потенциал, така и подкрепа от европейските ни партньори. Аз поне не познавам по-добър парламентьор от нея", каза Денков. 

Двете партии ще редуват премиерите за срок от по 9 месеца, като целият мандат ще бъде съответно 18 месеца, за да се изпълнят външнополитическите цели - влизане в еврозоната, Шенген, правосъдна реформа и промяна в изборното законодателство, за да се върне машинният вот. 

В първите 9 месеца министър-председател ще бъде акад. Денков, а вицепремиер и министър на външните работи - Мария Габриел.

За следващите 9 месеца премиер ще бъде Мария Габриел, а акад. Денков ще заеме поста вицепремиер. 

Промени в първоначалния персонален състав и структурата на Министерски съвет ще се правят само със съгласието и на двете страни. Според решението на ПП-ДБ правителството с втория мандат се ангажира:

  • да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС;
     
  • да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;
     
  • да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за Шенген и еврозоната;
     
  • да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани;
     
  • да изработи механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества;
     
  • да внесе законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

Денков ще подаде оставка при неизпълнение на тези условия или при подмяна на приоритетите на правителството.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мария Габриел отбеляза, че водейки преговорите, се е видяло, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава основа. 

Късно в неделя пък лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви в профила си във Facebook, че партията му няма да подкрепи правителство с първия мандат, защото смята, че няма да е експертно. Реакцията му бе обявена, след като от публикация на "Капитал" в неделя следобед стана известно, че ГЕРБ води паралелни преговори за правителство с "Продължаваме промяната - Демократична България" за втория мандат. Допреди това различни представители на ГЕРБ обясняваха, че кабинет "Габриел" с първия мандат ще включва номинации и на ДПС, и на "Има такъв народ". 

В публикацията Трифонов пише, че разговори по същество за състава и структурата с ИТН не са водени. Но и декларира, че партията му продължава да иска редовен експертен кабинет, както и че ще води разговори с ПП-ДБ и потенциалния трети мандатоносител. 

В първите 9 месеца министър-председател ще бъде акад. Денков, а вицепремиер и министър на външните работи - Мария Габриел. Снимка: БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ В първите 9 месеца министър-председател ще бъде акад. Денков, а вицепремиер и министър на външните работи - Мария Габриел. Снимка: БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ

"Не беше проведен нито един разговор. Нито един. Нито за състава на кабинета. Нито за структурата. Нито за експертизата на хората в него. Нищо. Нищичко", написа Трифонов в профила си. 

Ротационен министър-председател не е обикновена идея, но е възможност за решаване на сложна политическа криза, заяви пък пред БНР депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Атанас Славов по повод информацията за подновените преговори между коалицията и ГЕРБ в опит да бъде съставено редовно правителство. Според него този вариант е разумен и допустим в името на важните за България задачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 2
RoyBatty
преди 10 месеца
ПП-ДБ ще управляват с ГЕРБ. Нищо, че повтаряха, че ГЕРБ са токсични - те от отрова се не плашат. И нищо , че лидера беше арестуван! И нищо, че цитираха "Магнитски". И че магистралите са незаконни, ... Всичко е забравено и вече са на една маса, но ако намерят доказателства за престъпления .. ще бъдат гонени "партньорите" - те са принципни! Ако трябва дори Борисов втори път ще бъде арестуван :) ... Не, това не се прави за власт - за доброто на България е ! То и без това добро зло са гледна точка ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 6
earth1225
преди 10 месеца
До: zelka007Безкрайно ще се радвам ако стане така !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 10 месеца
До: Един Българин ... възможно е на кoпейкин да му спретнат активно мероприятие .... в целият ЕС има много сериозно и силно желание за пълно изчистване на всякакви контакти с РФ и влияние от тази посока ... това дето спретнаха на икономиката на ЕС нема да бъде забравено много дълго време ... десетилетия !! това го казвам много отговорно !! няма да бъдат пожалени никакви средства за изчистването им от Европа по всякакъв възможен начин и отвсякъде ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 10 месеца
До: doba ... а на вас от турски сериали само плюскане и таковане ли ви е в главата ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 12
zelka007
преди 10 месеца
До: khao ... ами не е на основата антигерб ... виж итн са такива , нищо друго съществено не постигнаха и нищо друго не излъчват като послания , освен личностни нападки и простаашшко говорен ... докато ПП имат политически послания , идеи , и застават хора зад тях на избори . факт !! че и изпълниха част от нещата ... също факт !! политиката е безконфликтно управление , основано на възможности , а не на желания ... на този етап това е по-малкото зло ... и желанието на избирателите на ГЕРБ и ПП/ДБ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 5
doba
преди 10 месеца
Както се и очакваше, взеха се младите! Ами нека, щом се обичат. Ние ще им помагаме с каквото можем. Само да уточнят *КОЙ ше го играе булката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 20 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 10 месеца
Е... ти и стадото майко мила -престъпниците си развяват байряка и нашенеца като една овца се радва ,стабилност било ,аланкоолууу стига спа ,излез на улицата ,докога ще търпиш не народ а ...м ша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 7
danchomentata
преди 10 месеца
С Джеки свалихме софийските униформи и се прибрахме на село. https://***.bg/biznes/media-i-reklama/733221
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 15
Един Българин
преди 10 месеца
До: earth1225 От тази "коалиция" излиза едно: Баце пак се оправи и излезна от изолация. Ще си държи 50-60 депутата, с дпс и малкото дпс около 100 и в бъдеще. ПП и ДБ отиват в канала и реално след 18 месеца остават старите муцуни - похотливеца, анадолците, копейкин и КОРни. Нали някой вас не си мисли че местните избори ще са честни? Да, ще им пусне София, но той и предният път не спечели, ще им пусне и Пловди и Варна и ще си остане по селата, но баце там си е силен -бият се кметове на поразия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 15
khao
преди 10 месеца
До: zelka007 Само дето едната партия тук е създадена на основата да е анти герб ... и кво се получи? Иначе оправдание и обяснение винаги ще се намери, като техен гласоподавател съм силно разочарован! Това сглашение вдигна поне с процент гласовете за копейката на следващите избори и без да прави нищо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още