IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ-СДС върна неизпълнен мандата за правителство

Няма да допусна да има имена на хора, които са резултат на задкулисни договорки, каза Мария Габриел

15:08 | 22.05.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна на президента Румен Радев неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство. 

Преди час двете най-големи политически сили в българския парламент - ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", обявиха, че ще сформират правителство с втория мандат и с ротация на премиер.

"Папката, която връщам, е празна, защото в нея и от името на ГЕРБ-СДС няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат вследствие на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала", каза Мария Габриел на президента.

До връщането на първия мандат без състав на Министерски съвет се стигна, след като формацията на Бойко Борисов и коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България” постигнаха съгласие за общо правителство с ротация на министър-председателя.

Двете партии ще редуват премиерите за срок от по 9 месеца, като целият мандат ще бъде съответно 18 месеца, за да се изпълнят външнополитическите цели - влизане в еврозоната, Шенген, правосъдна реформа и промяна в изборното законодателство, за да се върне машинният вот. 

В първите 9 месеца министър-председател ще бъде акад. Денков, а вицепремиер и министър на външните работи - Мария Габриел.

За следващите 9 месеца премиер ще бъде Мария Габриел, а акад. Денков ще заеме поста вицепремиер. 

Пред държавния глава Габриел обясни, че с Николай Денков имат ясно виждане за това, че вторият мандат трябва да бъде национален и той да търси подкрепа за конституционно мнозинство.

„Имаме съгласие за това двете политически сили да излъчват министър-председател и зам.-министър председател на ротационен принцип”, посочи Габриел пред президента.

От своя страна Румен Радев й благодари лично за усилията да състави кабинет.

„Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки, а понякога и трудно обясними компромиси и рискове за обществото. Пътят, по който сте се насочили, изисква много интензивна работа и комуникация пред българското общество”, посочи Радев.

Президентът уточни, че до дни ще връчи втория мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
RoyBatty
преди 11 месеца
ПП-ДБ ще управляват с ГЕРБ "на ротационен принцип". Нищо, че повтаряха, че ГЕРБ са токсични - ние от отрова се не плашим. И нищо , че лидера беше арестуван и нищо , че има "Магнитски" и че магистралите са незаконни ... Всичко е забравено и вече сме на една маса, но ако се намерят доказателства за престъпления .. ще бъдат гонени "партньорите" - ние сме принципни. Ако трябва дори Борисов втори път ще бъде арестуван :) ... Не това не се прави за власт - за доброто на България е ! Добро ? Зло?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още