IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Infineon Austria: Имаме планове за България, ще инвестираме в бъдещи таланти

Микроелектрониката е базова компетенция за осъществяване на зелената и дигиталната трансформация, коментира инициативите на Infineon Austria управителят ѝ

15:22 | 11.05.23 г.

Европейските инициативи и програми са много важни като подкрепа на изследователската и развойна дейност в дадени държави. В един такъв консорциум всеки партньор дава своя принос, но и се възползва от сътрудничеството, което има благотворен ефект върху цялата среда. Това коментира д-р Сабине Херличка, управител на високотехнологичната компания Infineon Austria, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Имаме много планове за България. Участваме на много конференции, организирахме Ден на технологиите за деца, което беше много забавно. Искаме да инвестираме и в бъдещи таланти. Микроелектрониката е базова компетенция за осъществяване на зелената трансформация, на дигиталната трансформация и ние искаме да започнем отрано“, съобщи за инициативите д-р Херличка.

Тя потвърди, че Infineon Austria дава своя принос в общността на учените и изследователите в контекста на ИПСЕИ – общоевропейската инициатива в областта на микроелектрониката. Компанията и Техническият университет в София имат сътрудничество в областта на съвместното обучение и практика в докторските програми, като скоро първият студент по програмата ще започне обучението си.

„Микроелектрониката и силовата електроника, като нейна основа, е най-добрата технология, чрез която могат значително да бъдат намалени емисиите от въглероден диоксид и да се отключи потенциала на енергийната ефективност“, посочи д-р Херличка.

Мениджърът съобщи, че Infineon Austria произвежда „енергоспестяващ чип“, който намалява консумацията на енергия и се използва в 50% от сървърните центрове по света.

"В момента сме силно ангажирани с новите материали за полупроводници: силициев карбид, галиев нитрат – това са вълнуващи материали. Говорихме за автомобилната индустрия и нейните огромни нужди от полупроводници – ние предприемаме сериозни стъпки, за да превърнем силициевия карбид и галиевия нитрат в нови материали за чипове, които да предложим на клиентите си", коментира управителят на високотехнологичната компания.

Д-р Херличка прогнозира, че в бъдеще производството на тези чипове ще става чрез използване на изкуствен интелект. "Както всяка друга технология, и тук има възможности и рискове. Аз съм привърженик на мислене в посока на възможностите, без да забравяме за рисковете", предупреди тя.

Какво е производството на чипове в ерата на изкуствения интелект? Кои са новите цели на Европейския акт за интегралните схеми? Как се следват добри практики за насърчаване на инвестициите в R&D? Какви са новите инвестиции на Infineon Austria и какви са добрите практики за успех в света на чиповете може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още