IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bosch купува американски производител на чипове, влага 1,5 млрд. долара в негов завод

Германският концерн планира да преоборудва и модернизира завода на TSI в Калифорния с идеята да започне да произвежда чипове от силициев карбид от 2026 г.

20:35 | 26.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Robert Bosch GmbH придобива американския производител на чипове TSI Semiconductors и планира да инвестира повече от 1,5 млрд. долара в неговия завод в Калифорния, засилвайки и разширявайки глобалния залог на германската компания върху чиповете, съобщава Bloomberg.

Най-големият доставчик на авточасти в света планира да преоборудва и модернизира завода на TSI в Розвил с цел да започне да произвежда чипове от силициев карбид там от 2026 г., информира Bosch. Компанията очаква 30% годишен ръст на търсенето на този тип чипове, често използвани в управлението на захранването, което е от полза за електрическите автомобили.

„Навлизаме в пазар, който се развива много бързо“, споделя главният изпълнителен директор Щефан Хартунг в интервю за Bloomberg. „Новите платформи за електрически превозни средства – няма значение къде се произвеждат по света – залагат предимно на технологията на силициев карбид“, изтъква той.

Финансовите условия по сделката не бяха оповестени освен планираната инвестиция в завода, която също подлежи на регулаторно одобрение. Bosch изтъква, че пълният обхват на бъдещите разходи ще зависи от възможностите за федерално финансиране.

Инвестицията на Bosch следва призивите на правителството на САЩ и приемането на законодателство от Конгреса за стимулиране на местното производство на чипове, като част от усилията за укрепване на икономическата и националната сигурност. Покупката на TSI бележи „трети стълб“ за бизнеса с полупроводници на Bosch след решенията за изграждане и разширяване на два обекта в Германия - в Дрезден и Ройтлинген.

„Тази инвестиция от 1,5 млрд. долара ще намали разходите, ще укрепи нашата верига на доставки на електрически превозни средства, ще помогне за възстановяването на американското производство и ще създаде икономически възможности“, посочва вицепрезидентът на САЩ Камала Харис в отделно изявление по темата.

ZF Friedrichshafen AG, един от основните конкуренти на Bosch, направи подобен залог за чиповете от силициев карбид, като инвестира 3 млрд. долара съвместно с американския концерн Wolfspeed Inc. в германска фабрика за производство на чипове за електромобили.

Силициевият карбид предлага предимства, тъй като е енергийно по-ефективен материал и върши по-добра работа като преобразувател на енергия в сравнение с други полупроводникови състави. В електромобилните батерии, използващи силициев карбид, например, времето за зареждане може да бъде значително намалено, а пробегът – увеличен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още