IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bosch инвестира 3 млрд. евро в бизнеса с полупроводници

Компанията вече не се фокусира само върху автомобилната индустрия

16:09 | 05.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Технологичният концерн Bosch възнамерява да разшири бизнеса си със сензори. Това обяви членът на управителния съвет на Robert Bosch GmbH Таня Рюкерт по време на водещото технологично изложение CES в Лас Вегас. „Ще инвестираме значително в тази област", казва Рюкерт пред Handelsblatt.

Заводите за полупроводници в Дрезден и Ройтлинген ще бъдат разширени. Bosch планира да инвестира 3 млрд. евро в бизнеса си с полупроводници, включително в разработването и производството на сензори, до 2026 г. като част от инвестиционния си план. Само за разширяване на производствените мощности в Дрезден през 2023 г. Bosch ще плати 250 млн. евро.

В Лас Вегас Рюкерт представи, наред с други неща, подобрени, много по-малки сензори за измерване на частици, които могат да определят качеството на въздуха навсякъде. Този нов сензор за частици BMV080 измерва концентрацията на праховите частици и замърсяването във въздуха. Със своя пестящ място дизайн е до 450 пъти по-малък от продуктите, предлагани в момента на пазара.

„В бъдеще такива устройства могат да бъдат вградени в смартфони и фитнес тракери", казва Рюкерт. Освен това ръководителят на цифровите технологии представи подобрена антиблокираща спирачна система за електрически велосипеди, за която се предполага, че ще предотврати около една трета от всички инциденти.

През последните години плановете за разширяване на обектите в Ройтлинген и Дрезден бяха многократно увеличавани предсрочно поради голямото търсене. Освен Denso Bosch е единственият голям автомобилен доставчик, който сам произвежда полупроводници и го прави от 50 години.

Поради това по време на кризата с чиповете Bosch беше засегнат в по-малка степен от другите доставчици на автомобили, поне в някои области. От точно 27 години компанията произвежда и микромеханични сензори (MEMS) - един от най-важните видове сензори днес.

CES 2023: Всеки втори смартфон има сензор от Bosch

Бизнесът с изкуствени сетивни органи, с които не само автомобилите и електронните велосипеди, но и смартфоните и фитнес тракерите възприемат околната среда, се развива с двуцифрени темпове на растеж. Всеки втори смартфон вече съдържа поне един сензор от Bosch.

„През последните пет години сме произвели толкова MEMS сензори, колкото преди това от началото на производството през 1995 г.“, каза Рюкерт. Бившият мениджър на SAP наскоро беше повишена във висшия ръководен орган като нов главен директор по цифровите технологии на Robert Bosch GmbH, където отговаря за цифровизацията на корпорацията, собственост на фондация с продажби за над 80 млрд. евро. Таня Рюкерт, член на УС на Robert Bosch GmbH. Снимка: Bloomberg Таня Рюкерт, член на УС на Robert Bosch GmbH. Снимка: Bloomberg

От началото на производството преди 27 години Bosch е произвел повече от 18 млрд. MEMS сензори. Днес във всеки автомобил има средно 22 такива устройства. Германската компания гледа на себе си не само като на пионер, но и като на лидер на пазара.

Наскоро Bosch постигна пазарен дял от 21,4% с MEMS за автомобили в сравнение с 14,1% на Infineon, показват данни на анализаторската фирма Strategy Analytics. Според доклад на института за пазарни проучвания Yole Group, цитиран от компанията, Bosch и понастоящем е водещият производител на MEMS сензори. Компанията не разкрива данни за продажбите си на MEMS.

Според проучване на Yole през 2021 г. Bosch е генерирал около 1,7 млрд. долара с малките изкуствени сетивни органи. Очаква се до 2027 г. световното търсене на MEMS да нарасне от сегашните 33,5 млрд. до около 49 млрд. единици годишно. 

1,7 млрд. долара
са били приходите на Bosch през 2021 г. от MEMS сензори по данни на Yole 

MEMS сензорите бяха широко използвани за първи път в автомобилната индустрия. Сензорите на Bosch помагат например за навигацията на автомобила, управляват въздушните възглавници и системите ESP и дават възможност за широка гама от асистиращи функции, които увеличават безопасността, комфорта и ефективността при шофиране. Радарните, лидарните, видео- и ултразвуковите сензори са незаменими за автоматизираното шофиране.

Bosch запълва празнината при микровисокоговорителите

От 2005 г. насам Bosch предлага на пазара своя опит в областта на полупроводниците извън автомобилната индустрия. За тази цел е създадена Bosch Sensortec - като отделна компания в рамките на голямата империя на Bosch. 

От този момент нататък Bosch кръстосва шпаги с индустриални гиганти от полупроводниковата индустрия като ST Microelectronics и Infineon. Но Sensortec има свой собствен модел, а растежът е огромен.

Днес 75% от MEMS сензорите, произвеждани годишно в Bosch, се използват в потребителската електроника и виртуалните мрежи, като например интелигентни домове, и само 25% се използват в автомобилни компоненти. Освен това с придобиването на Arioso Systems преди няколко месеца Bosch запълни празнината си в областта на MEMS за микровисокоговорители.

Сензорите за налягане в смартфоните например определят точно на каква височина се намира устройството. При спешни случаи например първите спасители много бързо могат да разберат на кой точно етаж се намира човекът в беда. Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) е изчислила, че сензорите за налягане спасяват 10 000 живота годишно само в САЩ.  

А сензорът за барометрично налягане BMP585 измерва промените в надморската височина от няколко сантиметра и по този начин може да засече единични набирания и лицеви опори. Той изисква 85% по-малко енергия и е три пъти по-здрав в сравнение с предишното поколение. 

На изложението CES Bosch представя решението Ride Care Companion, което е отличено с наградата Best of Innovation Award от браншовата асоциация CTA. Става дума за мрежово хардуерно и софтуерно решение, състоящо се от камера, SOS бутон и облачни услуги за данни.

То позволява на водачите да се свързват със служители на Bosch денонощно в случай на произшествия или други опасни ситуации. В случай на инцидент последният може да надникне в автомобила чрез камера, да оцени ситуацията и бързо да поиска помощ, ако е необходимо. 

Нови интелигентни сензори, комбинирани със софтуерен алгоритъм, бързо определят ъгъла на удара при страничен сблъсък и задействат животоспасяващата въздушна възглавница навреме, за да намалят последствията от инцидента.

Квантовите сензори стават хиляда пъти по-прецизни

Bosch възлага надежди и на разработването на квантови сензори. Само след няколко години те могат да позволят измервания, които са хиляда пъти по-прецизни от съвременните MEMS сензори, и по този начин да издигнат на ново ниво диагностиката на неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер.

Теоретично тези сензори биха могли да измерват мозъчните вълни толкова прецизно, че машините да бъдат управлявани с мисъл. През миналата година Bosch основа свой собствен стартъп, за да стимулира комерсиализацията на квантовите сензори и да навлезе на пазара. Квантовите сензори също са пазар на стойност милиарди.

Щефан Хартунг е начело на Bosch от една година. Оттогава не само инвестициите в производството на полупроводници са се увеличили значително. Той иска да инвестира 10 млрд. евро през следващите три години за цялостната цифрова трансформация на групата.

„Настоящата ни работна сила от 40 000 софтуерни инженери също ще се увеличи", обяви ръководителят на дигиталния отдел Рюкерт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още