IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bosch инвестира над 200 млн. долара в производство на горивни клетки в САЩ

Компанията ще разшири съществуващото си съоръжение в Южна Каролина, за да започне производство през 2026 г.

18:30 | 31.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският доставчик на автомобилни компоненти Bosch Group обяви, че ще инвестира над 200 млн. долара за производство на пакети от горивни клетки в завода си в Южна Каролина, САЩ, тъй като компанията ускорява прехода си към електрификация на своите продукти, съобщава Ройтерс.

Bosch ще разшири съществуващото си съоръжение Anderson, за да започне производство на горивни клетки, което се очаква да започне през 2026 г., създавайки най-малко 350 нови работни места.

Пакетите от горивни клетки, произведени в съоръжението, ще се използват при задвижването на водородни камиони по пътищата на САЩ през следващите няколко години.

Решението на Bosch отразява предложението на американската Агенция за опазване на околната среда (EPA) да се намалят емисиите на азотни оксиди от  тежкотоварните превозни средства с 47% до 60 на сто към 2045 г., което ще принуди индустрията да наложи хибридни и изцяло електрически задвижвания.

Модулите с горивни клетки представляват система, която генерира електричество чрез водород и се използва предимно в тежкотоварния транспорт.

Миналата година Bosch подписа сделка с производителя на електрически камиони Nikola Corp. за изграждане на модули с горивни клетки.

През юли германската компания обяви, че планира да инвестира над 3 млрд. долара в своя бизнес с полупроводници – жизненоважен компонент в електромобилите, в опит да прекрати зависимостта си от външни доставчици. Инвестицията ще подкрепи снабдяването с чипове в индустрията, като се очаква Bosch да добави технологични тестови центрове, където освен всичко друго ще се изпробват нови технологии. Компанията планира да изгради и производствен капацитет в Германия.

Доставчикът иска да реши проблемите не само за своя бизнес, но и да помогне на компаниите в Европа да се справят с дефицита на полупроводници, който помрачава индустрията вече повече над година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още