IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как произведени в САЩ чипове се озовават в Русия?

Доставките на полупроводници от Хонконг и континентален Китай скочиха десетократно след нахлуването на Москва в Украйна

21:40 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повече от година от началото на войната в Украйна произведени в САЩ полупроводници на стойност стотици милиони долари пристигат в Русия въпреки санкциите на Вашингтон срещу Москва, установи разследване на Nikkei Asia Review.

Вашингтон забрани износа на американски полупроводници за Русия, с изключение на такива с хуманитарни цели и други специални изключения, на 24 февруари 2022 г., веднага след като руските военни нахлуха в Украйна. Този ход имаше за цел да отслаби способността на Москва да води война чрез прекъсване на достъпа ѝ до полупроводници - чиповете са жизненоважни компоненти за ракети, танкове, дронове и военни самолети, като отговарят за редица функции, включително за системи за насочване, радари и нощно разпознаване на изображения, а американските производители държат голям дял от пазара.

Но Русия продължава да се снабдява с чипове по заобиколни пътища, като голяма част от доставките преминават през малки търговци в Хонконг и континентален Китай.

За да разкрие тези маршрути, Nikkei анализира руски митнически данни от Export Genius, индийска изследователска компания, като проучва записите за внос на полупроводници от 24 февруари до 31 декември 2022 г.

Данните показват 3292 трансакции, всяка на стойност поне 100 000 долара, а 2358 от тях - около 70% - са етикетирани като продукти на производители на чипове, базирани в САЩ като Intel, Advanced Micro Devices (AMD), Texas Instruments и др. Общата стойност на тези сделки е най-малко 740 млн. долара.

От тези трансакции 1774 – около 75% – са били изпратени от Хонконг или континентален Китай, като много от изпращачите са били малки или средни компании, някои от които са създадени след инвазията в Украйна. Стойността на тези сделки е 570 млн. долара.

За същия период на 2021 г. митническите данни показват само 230 износа на чипове от САЩ през Хонконг и Китай за Русия на обща стойност от едва 51 млн. долара.

Десеткратното увеличение на стойността е само един привличащ вниманието аспект на данните. Друг представляват цените, посочени за някои продукти. В една от най-скъпите сделки хонконгската компания Agu Information Technology е доставила на Русия чипове на Intel на стойност над 10 000 долара за бройка.

Според Института за международни финанси вносът на полупроводници и интегрални схеми в Русия от януари до септември 2022 г. се е увеличил с 36% спрямо предходната година.

Такива високи цени може отчасти да отразяват напредналия характер на чиповете, които Русия търси.

„Необходими са голям брой полупроводници с високопроизводителна процесорна мощност за управление на ракети и отбранителни системи“, коментира Джуничи Нишияма, старши научен сътрудник в Института за напреднало инженерство, който специализира в отбранителната технология.

Сред артикулите с висока стойност, отчетени в данните за износа, попадат и микропроцесори от Intel и AMD, както и програмируеми логически матрици (FPGA) на Xilinx, дъщерно дружество на AMD.

Доставките, регистрирани в експортните данни, включват също чипове от Analog Devices, Texas Instruments и On Semiconductor – компании, известни с производството на качествени полупроводници за промишлени приложения – и компоненти за радиочестотни чипове от висок клас от Qorvo.

„Intel спря всички доставки до клиенти както в Русия, така и в Беларус“, изтъква компанията в отделно изявление след допитване от страна на Nikkei. „Intel не подкрепя и не толерира нашите продукти да се използват за нарушаване на човешките права“, добавя дружеството.

Texas Instruments, Analog Devices и On Semiconductor посочват от своя страна, че не продават на Русия или на други санкционирани страни и спазват всички приложими закони и разпоредби, включително контрола върху износа на САЩ. От Analog Devices заявиха, че компанията е положила допълнителни усилия в борбата с неразрешените препродажби. От концерна обаче добавят, че е изключително трудно да се спрат напълно такива доставки.

Доставките на чипове до Русия преди и след инвазията в Украйна. Източник: Nikkei Доставките на чипове до Русия преди и след инвазията в Украйна. Източник: Nikkei

Когато доставките на чипове са предостатъчни и разтоварването на инвентара се превърне в приоритет, принципите на „познайте своя клиент“ не се следват много стриктно от тези малки, малко известни дистрибутори на чипове, изтъкват множество ръководители в дистрибуторската индустрия. Разследващият екип на Nikkei прекарва месеци в проследяване на някои от тези малко известни търговски и фиктивни компании.

Agu Information Technology, базирани в Хонконг дистрибутор, изтъква на уебсайта си: „Сървърен хардуер, мрежово оборудване и компоненти директно от производител“. Според сайта на компанията, тя купува от Intel и Samsung.

От септември до декември 2022 г. Agu е извършила шест трансакции на стойност 100 000 долара или повече с руската компания за търговия на едро с машини Mistral, става ясно от руски митнически данни, предоставени от Cybex Exim. Компанията е изнесла повече от 60 000 полупроводника на Intel на обща стойност около 18,7 млн. долара.

Последна актуализация: 22:36 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още