IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как произведени в САЩ чипове се озовават в Русия?

Доставките на полупроводници от Хонконг и континентален Китай скочиха десетократно след нахлуването на Москва в Украйна

21:40 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Когато представители на Nikkei Asia отиват на адреса, посочен като централен офис на Agu, те откриват жилищен комплекс с корпоративни офиси на долните етажи, без да намерят надпис или табелка с името на фирмата.

Според наличната информация Agu е създадена едва през април 2022 г.

„Трудно е за една нова компания да борави с полупроводници на Intel, които са обект на строг контрол“, коментира ръководител на голяма японска компания за търговия с полупроводници. Освен това името на Agu не попада в списъка на официалните дистрибутори на Intel. От американската компания посочват, че нямат данни за трансакции с Agu Information Technology Co.

Други трансакции на стойност 100 000 долара или повече включват такива, направени от базираната в Хонконг DEXP International. Според руски митнически данни компанията е изнасяла полупроводници на Intel и AMD за руския търговец на едро на електронни компоненти Atlas най-малко 13 пъти за общо 2,5 млн. долара от октомври до ноември 2022 г.

Стойност на доставките от някои компании за Русия, както и основните вносители. Източник: Nikkei Стойност на доставките от някои компании за Русия, както и основните вносители. Източник: Nikkei

DEXP е създадена през 2018 г. и има офис в сграда за споделено офис пространство в Хонконг. Според наличните данни руски гражданин е участвал в създаването на компанията и е държал всички акции до май 2022 г.

Atlas е изцяло собственост на Дмитрий Алексеев, който стои зад руския търговец на електроника DNS Group. Алексеев е един от редицата руски милионери, за които руските власти настояват за налагане на санкции.

След нахлуването на Русия в Украйна Atlas е внасяла полупроводници в 235 случая на обща стойност 49 млн. долара, показват данни на Export Genius, обхващащи трансакции на стойност най-малко 100 000 долара.

Адресът на регистрация на Atlas е същият като този на DNS, въпреки че Nikkei не успя да намери записани трансакции между двете компании.

Разбиването на вторичните продажби на чипове за Русия или други санкционирани страни не е лесна задача.

През юни 2022 г. Министерството на търговията на САЩ наложи санкции на базираната в Хонконг компания за търговия с електронни компоненти Sinno Electronics и на други фирми за „участие в руска военна помощ“. Но повечето от компаниите, проверени в разследването на Nikkei, не са в списъците със санкции на САЩ.

„Вече санкционирахме повече от 500 компании и ще продължим да ги наблюдаваме в сътрудничество с други страни“, посочват от Министерството на търговията на САЩ пред Nikkei.

Говорител на институцията добавя, че „не е изненадващо“, че Русия се обръща към страни извън Глобалната коалиция за контрол на износа (GECC), както и към незаконни мрежи за доставка на полупроводници. Членовете на GECC, ръководена от САЩ рамка за налагане на санкции срещу Русия, включват Европейския съюз, Япония, Южна Корея и Великобритания – но не и Китай и Хонконг.

Естеството на глобалната търговия с чипове прави по-трудно отклоняването на потоците от чипове далеч от Русия.

Производители на полупроводници като Intel и AMD обикновено разчитат на определени дистрибутори за продажбите. Сред по-известните имена изпъкват Arrow, Avnet и WPG Holdings, които от своя страна следват практиките „познавай своя клиент“ и предоставят гаранции на производителите, че няма да прави бизнес със санкционирани страни. В някои случаи обаче излишните запаси от различни производители на електроника се продават на по-малки търговци или други компании.

Контролът върху доставките след тази точка става по-труден, ако не и невъзможен за проследяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още