IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm: Полупроводниците ще са новият петрол

Компании използват Световния мобилен конгрес, за да представят новите си чипове

18:48 | 01.03.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bing Guan/Bloomberg
Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Очакваното бързо развитие и безпрецедентният растеж на индустрията за полупроводници ще има паралели с откриването на петрола и влиянието му върху световната индустрия, коментира по време на Световния мобилен конгрес Рахул Пател, старши вицепрезидент и генерален директор по свързаността, облака и мрежата в Qualcomm.

„Полупроводниците ще са това, което ще е нужно, за да управляваме до голяма степен всичко, което правим в този свят в бъдеще“, коментира той.

По думите му е изключително важно компаниите да се уверят, че решенията им в сферата на полупроводниците могат да отговорят на разнообразните нужди на света.

Коментарите Пател направи в момент, в който индустрията за полупроводници е изправена пред важни решения след отшумяването на здравната криза от последните години. По време на пандемията имаше огромен недостиг на чипове заради проблемите с производството и веригите на доставките. Това тласна нагоре цените на компонентите, включително на NAND и DRAM чиповете, които след отшумяването на Covid-19 рязко се охладиха.

„Като се има предвид, че сме в облачна икономика, взаимодействието и интерфейсът на тези решения, както и управлението им чрез приложения в облака, ще бъде ключово“, посочи той. „Това са някои от основните предизвикателства, с които доставчикът на решения трябва да се справи, отправяйки поглед към бъдещето“, допълни Пател.

Според него пазарът ще се развие в огромна изчислителна мрежова среда, която в крайна сметка ще обхване и значителна част от технологиите от интернет на нещата.

Пател смята, че индустрията за чипове е добре позиционирана, така че да отговори на всички тези изисквания днес. И все пак той предупреждава, че ще са необходими по-големи доставки на силиций.

Това колко ключова в икономически, технологичен и иновативен план ще е индустрията за полупроводници личи и от агресивните действия, които САЩ предприемат по отношение на износа на чипове и технологии за производството им към Китай. Пекин и Вашингтон отдавна са в ожесточена технологична надпревара, а пазарът на чипове се превръща в основна арена в  битката на двете страни. Това е така, защото потенциалът за развитие на индустрията е огромен.

„Очаква се индустрията за полупроводници да удвои размера си в следващите три до пет години, така че поддържането на този растеж, поддържането на най-добрите полупроводникови решения за част от диверсифицираните нужди ще бъде изключително ценно, а инвестициите не са единствено от доставчиците на силиций, но и подкрепата на различни правителства по света ще бъде много ценна за индустрията за чипове“, коментира Пател.

Същевременно компаниите от сектора използват Световния мобилен конгрес, за да представят най-новите си хардуерни решения. AMD например пусна два нови адаптивни радиоизчислителни чипа, насочени към 5G пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
Broadcom и Qualcomm :-) РФ какво имат? Едни крадени, недокрадени процесори Байкал? С Китай какво има - апетити за Тайван :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
How to reset NVRAM ... Shut down your Mac, then turn it on and immediately press and hold these four keys together: Option, Command, P, and R.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още