IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата на Samsung и Hynix се засилва със срива на цените на чиповете с памет

Случващото се силно напомня на кризата от 2008 г.

10:30 | 20.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индустрията за чипове за памет преминава през исторически спад на търсенето, записвайки два от най-лошите тримесечни спадове в историята в края на миналата година, пише Bloomberg.

Средната цена на DRAM – паметта, използвана в телефони и персонални компютри – се е сринала с 34,4% през четвъртото тримесечие, влошавайки спада от 31,4% от предходните три месеца, сочат последни данни на TrendForce. Чиповете за съхранение на памет (NAND), основен продукт, продаван на центрове за данни и корпоративни клиенти, се представят малко по-добре, но все пак и тук двата периода представляват най-лошият спад от 2006 г.

Два от най-лошите спадове на цените на чиповете с памет от 2006 г. насам се случиха миналата година. Графика: Bloomberg Два от най-лошите спадове на цените на чиповете с памет от 2006 г. насам се случиха миналата година. Графика: Bloomberg

Повечето производители на чипове с памет свиха производството си и отложиха плановете си за разширяване през втората половина на 2022 г. в отговор на бързото охлаждане на световната икономика. Micron Technology, SK Hynix и Kioxia Holdings обявиха мерки, чрез които да се опитат да стабилизират пазара, като ограничат прекомерните доставки.

Samsung Electronics, най-големият производител на чипове с памет в света, засега отказва да промени курса и се придържа към агресивния си план за разходи, според който ще похарчи повече от 30 млрд. долара в изграждането на допълнителен капацитет тази година.

Samsung залага на дългосрочен растеж на продуктите си с памет, подкрепен от засиленото насочване към облачни услуги, свързани превозни средства и системи с изкуствен интелект. При представянето на последните си финансови резултати компанията заяви, че очаква пазарът на смартфони да се свие отново тази година, но очаква продукти с изкуствен интелект като ChatGPT да предизвикат по-голямо търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още