IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung се противопоставя на спада на пазара на чипове с агресивни капиталови разходи

Подходът на компанията е изненадващ, защото конкуренцията като цяло свива разходите си

11:42 | 31.01.23 г.
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Samsung Electronics взе изненадващо агресивно решение да запази капиталовите си разходи на същото ниво като миналата година, противопоставяйки се на очакванията да действа като конкурентите си, които се отдръпват от големите инвестиции, пише Bloomberg.

Производителите на чипове се сблъскват с исторически спад на цената на чиповете с памет, докато потребителите свиват покупките си на устройства месеци след предизвиканото от пандемията увеличение на производството. Натрупаха се запаси, което доведе до двуцифрени спадове на цените, които изтриха печалбата и принудиха по-малките конкуренти на Samsung да свият както производството, така и разходите си.

Samsung предупреди, че очаква възстановяването на пазара на чипове да започне чак през втората половина на годината, а търсенето на смартфони вероятно ще спадне през 2023 г. Но въпреки натиска върху най-големия производител на чипове с памет в света да забави разходите за нов производствен капацитет, компанията твърди, че ще запази разходите си за чипове, които миналата година достигнаха 47,9 трлн. вона (39 млрд. долара). Резултатът ще бъде още по-голям натиск върху цените на чиповете, отколкото ако корейският гигант беше намалил разходите си за нови машини и производствен капацитет.

Цената на акциите на Samsung, която доставя дисплеи и чипове, използвани в iPhone, се понижи с 3,6% във вторник – най-големият ѝ спад от три месеца. Южнокорейският конкурент SK Hynix завърши борсовия ден с 2,4% надолу.

Печалбата на Samsung спада по-бързо от приходите, докато компанията се фокусира върху пазарния си дял. Печалбата на Samsung спада по-бързо от приходите, докато компанията се фокусира върху пазарния си дял.

Планът на Samsung да запази разходите в момент на спад вероятно ще увеличи преднината на компанията пред по-малките конкуренти.

По-малките играчи почти навсякъде удариха спирачка на разходите. Американският производител на чипове с памет Micron Technology заяви, че намали разходите си за нови заводи и оборудване, както и ще намали производството. SK Hynix също сви инвестициите и производството, а японската Kioxia Holdings заяви, че съкращава производството си с 30 на сто. Kioxia, която прави NAND чипове, води преговори за сливане с американския производствен партньор Western Digital Corp., разкри по-рано Bloomberg News.

Спадовете на цените на чиповете вече влияят негативно на приходите на Samsung. Печалбата в ключовия сегмент с чиповете се срина с 97% до 270 млрд. вона през трите месеца до края на декември, тъй като клиентите продължиха да ползват натрупаните запаси. Оперативната печалба се е свила с 69% до 4,3 трлн. вона – най-големия ѝ спад от повече от десетилетие, като съвпадна с предварителните резултати, които компанията обяви по-рано този месец.

Нетната печалба се е увеличила повече от два пъти до 23,5 трлн. вона, благодарение на еднократния ефект от промените в местен данъчен закон.

Samsung заяви, че устройствата с повече място за съхранение ще предизвикат възстановяването през втората половина на годината, но предупреди, че през настоящото тримесечие вероятно ще има спад на печалбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още