IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SK Hynix отчете рекордна загуба след срива на цените на чиповете с памет

Компанията ще свие производството и капиталовите си разходи

14:40 | 01.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

SK Hynix се придържа към плана да намали капиталовите си разходи за 2023 г. наполовина, след като отчете най-голямата тримесечна загуба в историята си заради спада на индустрията за чипове, пише Bloomberg

Засегнат от над 50-процентния срив на цените на чиповете с памет спрямо скорошния им пик, поддоставчикът на Apple заяви, че намалява производството и капиталовите разходи, но очаква възстановяване през втората половина на годината.

Вторият по големина производител на DRAM чипове в света отчете по-голяма от очакваното оперативна загуба в размер на 1,7 трлн. вона (1,4 млрд. долара) за трите месеца до края на септември при 38% срив на приходите.

Въпреки че конкурентите Micron Technology и Kioxia Holdings също свиват производството, нивата на запасите в целия сектор ще продължат да растат, достигайки пик през първото тримесечие, преди постепенно да започнат да спадат с наближаването на края на годината, твърдят представители на индустрията. По-големият конкурент на Hynix – Samsung Electronics, по-рано каза, че ще запази капиталовите си разходи на нивото от 2022 г.

Засега ценовият натиск върху Hynix ще продължи, тъй като търсенето на потребителска електроника отслабва, а клиентите намаляват инвентара си, коментира кредитният анализатор на Bloomberg Intelligence Сесилия Чан. „Дейността на SK Hynix вероятно ще се влоши допълнително през 2023 г.“

Натрупаните запаси на SK Hynix достигнаха рекорден връх. Натрупаните запаси на SK Hynix достигнаха рекорден връх.

Цената на акциите на Hynix загуби голяма част от по-ранния си ръст и се повиши само с 0,5% по време на сутрешната търговия в Сеул днес.

От месеци индустрията за чипове с памет, достигаща 160 млрд. долара, се сблъсква с огромен дисбаланс между търсене и предлагане. Производителите разполагат със запаси за три до четири месеца, докато клиентите все още не са изразходвали компонентите, които са натрупали. Износителите от Южна Корея натискат спирачките в отговор на намаляващите потребителски разходи по света. Износът от страната е намалял със 17% през януари спрямо година по-рано, до голяма степен поради срив от 44,5% на износа на полупроводници.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още