IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължаването на бюджет 2022 беше одобрено на първо четене от бюджетната комисия

Настоящият удължителен закон изтича на 10 юни

21:01 | 01.06.23 г. 1
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Депутатите от бюджетната комисия в парламента одобриха на първо четене допълнително удължаване на Бюджет 2022-ра до приемането на финансова рамка за тази година. Те подкрепиха единодушно законопроекта за удължаване на т.нар. удължителен закон и допълнително решение за приходите и разходите в условия без редовен бюджет.

Най-много въпроси предизвика предложението да се вдигне забраната за използване на средства от единната сметка във фискалния резерв, което съществува в действащите текстове за миналата година и според финансовото министерство е в нарушение на Закона за публичните финанси, предава БНР.

След дискусия депутатите стигнаха до извода, че между първо и второ четене ще поставят по-нисък лимит от най-вероятно 4,5 милиарда лева, за да се гарантира, че няма да се използват средствата от Сребърния фонд. В него има 3,7 милиарда лева. Министър Росица Велкова потвърди, че финансовото министерство би съдействало за подобно решение, но и че останалият ресурс от фискалния резерв може да се окаже необходим:

"Това, че към 31 май сме на 0,6% от БВП на дефицит или 1,2 млрд. лева и следва да имаме предвид, че от 1 юли започва изплащането на пенсии, които ще бъдат индексирани с 12%, така че от юли месец разходът автоматично ще стане много по-висок от тези разходи, които сега правим", заяви Велкова.

Тази година предстоят 4,1 милиарда лева плащания по европроекти от стария програмен период и 1,3 милиарда лева по Плана за възстановяване, обяви Велкова и обясни защо министерството предлага приоритизиране на разходи, ако се стигне до необходимост от такова:

"Няма право на нов дълг. Ако останат и не се приеме отпадането на параграф 15, с който се освобождават средствата от фискалния резерв, ние неминуемо ще влезем в даден момент на приоритизиране на разходите и няма да можем да изплащаме всичко".

Настоящият удължителен закон изтича на 10 юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 9 месеца
Зарплатите на чиновничетата надуват имотето. От следващия месец баш бакан Василев мооже и да задигне топката на банкерчетата. https://***.minfin.bg/upload/54841/05-2023_BG.xls
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още