IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Денков: Ако процесите не вървят, ще си подам оставката

Все още не е ясно дали ще има коалиционно споразумение между двете управляващи формации

12:27 | 26.06.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Николай Денков е готов да подаде оставка, ако двете управляващи формации не преодолеят трусовете в поредното напрежение между тях. Това стана ясно от изказване на Денков след участието му в Първата годишна конференция на Съвета за икономически анализи - съвещателен орган към Министерския съвет, в който участват известни български учени от целия свят. 

„Ако процесите не вървят, аз ще си подам оставката, както и голяма част от министрите, които влязоха в този Министерски съвет, за да си свършат работата“, заяви пред журналисти премиерът.

Той допълни, че е оптимист за това, че двете водещи парламентарни групи ще намерят начин да се разберат помежду си.

Премиерът допълни, че предстоят срещи, на които да се обсъжда дали да има писмен документ между двете управляващи формации и какъв ще бъде този писмен документ.

„Работата в Министерския съвет върви в доста конструктивен дух. Обсъждаме всичко спокойно и с аргументи. По-скоро въпросът е свързан с реализацията на законодателната програма в Народното събрание. Аз ще се включа в разговорите между парламентарните групи, очаквам в най-скоро време да има среща. Механизмът, за който става дума в декларацията на „Продължаваме Промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), предполага ръководствата на парламентарната групи да изработят такъв механизъм, който да реализира както законодателната програма, така и координацията между законодателната и управленската програма“, посочи Денков , цитиран от БТА.

По думите на Денков твърденията, че само ПП-ДБ взема решенията, не са верни.

„И при подбора на министрите, и при подбора на заместник-министрите, и при подготовката на управленската програма ГЕРБ участваше. Участваше на най-високо ниво. Аз съм се виждал няколко пъти с тях, включително и в Министерския съвет. Идвали са Десислава Атанасова, Томислав Дончев. С Мария Габриел обсъждаме всичко“, каза премиерът Денков.

В петък депутатите от „Продължаваме промяната –Демократична България“ заплашиха, че ще подадат оставка и поставиха седем условия на ГЕРБ-СДС.  Бойко Борисов на свой ред поиска подписване на коалиционно споразумение.

По-рано днес бившият външен министър и сега депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева коментира по bTV, че е „малко е несериозно да се поставят ултиматуми в петък следобед". Тя не приема ултиматумите, но от ГЕРБ-СДС са готови, ако ПП-ДБ искат, двете партии да работят за коалиционно управление. Нека да уточнят какво искат ПП-ДБ, призова Захариева коалицията на Кирил Петков и Христо Иванов.

Формулата на управление, измислена до момента, не е изцяло работеща, а от ГЕРБ настояват за коалиционно споразумение с ясно разписани механизми. Това коментира по Нова телевизия зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. „Ние настояваме за подобен тип механизъм, за коалиционно споразумение, което ясно да разписва механизмите. Отначало им казахме, че ако няма такива механизми, няма как да се формира работещо мнозинство”, каза Митов.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
RoyBatty
преди 10 месеца
ДА! Време е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още