IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внесоха общия си проект за промени в Конституцията

Законопроектът обединява идеи, свързани преди всичко със съдебната реформа

18:25 | 28.07.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха в деловодството на Народното събрание общ проект за промени в Конституцията.

Общият законопроект за промени в Конституцията е подписан от 166 депутати, стана ясно на брифинг на „Продължаваме Промяната – Демократична България“, съобщава БТА.

Председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов припомни, че миналата неделя от формацията представиха пакет от идеи. По думите му това гарантира в „една висока степен наличието на мнозинство за прокарването на тези идеи“. 

Иванов обясни, че е постигнато обединение на текстовете в един. И уточни, че законопроектът обединява идеи, свързани преди всичко със съдебната реформа.

“Предвижда се Висшият съдебен съвет (ВСС) да се раздели на две с пропорции, които осигуряват както спазване на международните стандарти по отношение на независимостта на съда, тоест голямо мнозинство съдии, избрани от съдии, но и запазване на парламентарна квота в съдийския съвет, и прокурорски съвет, в който има съществено мнозинство на парламентарните членове, с което се гарантира обществена отчетност“, обясни той.

“В много висока степен се намаляват правомощията на главния прокурор, с което се ликвидира тази позиция като център на неформална власт и квазиполитически играч“, каза още Иванов.

Той посочи, че във внесените в деловодството на парламента текстове има някои нюанси спрямо това, което беше представено в неделя. „Но като цяло ние сме удовлетворени в много висока степен“, добави Христо Иванов. 

„Много съм щастлив, че с ГЕРБ и ДПС се обединихме по темата, че 24 май трябва да бъде националният празник на България и това да бъде заложено в Конституцията“, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков. По думите му с избора на 24 май се поставя акцент върху духа на знанието, на просветата, на писмеността. 

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов отбеляза, че сърцевината на законопроекта е съдебната реформа. „От години работим по тази тема и се радваме, че успяхме да мобилизираме мнозинство в парламента за подкрепа на тази промяна“, коментира той.

По отношение на служебното правителство Атанасов отбеляза, че са намерили „много надеждна форма" за формирането му.

„При редовното правителство Народното събрание избира кандидат за министър-председател и по негово предложение се избира състава на правителството, затова ние предлагаме при служебните кабинети президентът да си избере за кандидат за министър-председател едно лице от трите - председателя на Народното събрание, управителя на Българската народна банка или председателя на Върховния касационен съд, и по предложение на този кандидат за премиер вече да бъде формиран самият Министерски съвет“, обясни Атанасов. Във връзка с коментара на президента Румен Радев, че проектът за промени в Конституцията на ПП-ДБ е юридически неграмотен и политически порочен, Атанасов заяви: „Да беше обявил своя проект, да прочетем нещо юридически грамотно“. 

Никола Минчев от ПП-ДБ каза, че се въвежда възможността всеки гражданин да може да се обърне към Конституционния съд, когато счита, че негови права и свободи, закрепени на конституционно ниво, са нарушени. Предвижда се филтърът за допустимост да бъде уреден на законово ниво. 

Надежда Йорданова от ПП-ДБ отбеляза засилването на функциите на Инспектората на Съдебната власт.

„Ние сме били опоненти с ДПС и ГЕРБ, включително по тези теми. Това, че днес съумяхме да намерим съгласие, се дължи на сериозна еволюция, която не се е случила за една седмица или за няколко месеца“, коментира Христо Иванов. По думите му става въпрос за дълъг процес, в който всеки е извървявал своя път. „За нас е важно, че всички основни очаквания на българското общество и на международните ни партньори и стандарти са залегнали в този законопроект“, каза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
danchomentata
преди 9 месеца
От МВнР изразяват съжаление, че положителният и спортменски дух на двубоя между ПФК "Левски" и ФК "Шкупи" беше помрачен от прояви на агресия извън футболния терен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още