IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Славов: Амбицията ни е през юли да има иницииран проект за конституционни промени

Консолидираме обща позиция, посочи след срещата на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ министърът на правосъдието

18:18 | 26.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Атанас Славов. Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Атанас Славов. Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Обединихме се около идеята, че нашата амбиция е през юли да има иницииран проект за конституционни промени. Това съобщи министърът на правосъдието Атанас Славов след среща в парламента между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), цитиран от БТА.

„Първо се проведе среща за конституционните промени, опит за консолидиране на позиция в трите основни направления, в които ще бъде конституционната реформа, и втората среща беше за управленската програма“, обясни той.

Акценти в предстоящите промени

Славов уточни, че що се отнася до конституционните промени, коалиционните партньори са съгласни в тях да има три акцента: пълно разделяне на Висшия съдебен съвет на отделен съдебен и на отделен прокурорски съвет, ограничаване функциите на главния прокурор, въвеждане на някаква форма на индивидуална конституционна жалба, на пряк достъп на гражданите до Конституционния съд.

В търсене на консенсус

Правосъдният министър посочи, че амбицията е да се съберат 180 гласа, „бърза писта“, затова в следващите дни предстоят срещи в Народното събрание с БСП и „Има такъв народ". В отговор на въпрос Славов потвърди, че ще има среща и с ДПС. „Надявам се те активно да участват в конституционния процес, това е тяхната заявка“, допълни той по отношение на ДПС.

По думите му промените в Конституцията стъпват върху проекта от 45-ото Народно събрание, в който са направени няколко промени от проекта на ПП-ДБ.

Що се отнася до управленската програма Славов коментира, че „голяма част от нещата вече са договорени, трябва да се изчистят и синхронизират позициите“.

За формата на споразумението, което да подпишат ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, министърът посочи, че в декларацията на ПП-ДБ е била дадена формулата за такова споразумение. „То не е коалиционно, но е търсене на съгласие за конкретни политики, за конкретни законопроекти, така че да имаме реформаторско управление“, напомни Атанас Славов.

Той е категоричен, че трябва да се случат конституционните реформи, които са заявка за съществуването на кабинета. „Това легитимира управлението и се надявам да бъде постигнато съгласие“, поясни министърът и уточни, че предстоят разговори в парламентарната конституционна комисия.

Той обяви, че в рамките на тази седмица – в четвъртък или петък, ще сезира Върховния административен съд по отношение на избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор.

Закон за лобизма

На днешното заседание на Съвета за върховенство на правото в Министерството на правосъдието Атанас Славов съобщи, че през есента ще бъде представен за обсъждане и внесен проект на Закон за лобизма. Информация по темата беше оповестена от пресцентъра на „Демократична България".

„В докладите за върховенството на правото в България липсата на законодателство, което да регламентира лобизма, е системна препоръка. В Министерството на правосъдието има създадена работна група, а нашата воля и намерение е в следващите месеци да активизираме работата по законопроекта и през есента да го представим за обществени консултации и оценка на въздействието", заяви намеренията Славов.

Той коментира и измененията в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), в които се предвижда да се търси „правен интерес" при искането на обществена информация. „За съжаление, ставаме свидетели на непрозрачен и непредсказуем законодателен процес. Законите, които биват отваряни за една вечер или една седмица, като правило не са добри. Не може да се прескачат цели фази в законодателния процес, особено по отношение на права, които са конституционно гарантирани", категоричен е правосъдният министър.

Във връзка със реформата на антикорупционната комисия според него основното предизвикателство в момента е начинът на избор на членовете на КПКОНПИ, тъй като Европейската комисия настоявала за деполитизация на органа.

От „Демократична България“ отбелязват, че в приетия на първо четене проект се предвижда съставът да е седемчленен, избран на квотен принцип от парламентарно представените формации и президента. „Или трябва да убедим вносителите за по-балансиран подход в избора на членовете, или да убедим Европейската комисия, че не ни трябва деполитизиран подход. Не съм особено убеден, че можем да разчитаме на втория вариант", обясни Атанас Славов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още