IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 10 дни ПП-ДБ уточняват какво ще променят в Конституцията

Основните предложения за промени са свързани с фигурата на главния прокурор - премахването на позицията или орязване на правомощията му

15:06 | 15.06.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

До десет дни ще бъде готов проектът за промени в Конституцията на коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Това обяви в кулоарите на парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Проектът за промени в Конституцията, който в момента се завършва, ще бъде готов до десет дни, тоест другата седмица ще бъде абсолютно готов“, заяви Петков, цитиран от БТА.

Основните предложения за промени са свързани с фигурата на главния прокурор. "В този си формат не вярвам, че е работещ. През последните 30 години винаги има проблем и това е заради голямата концентрация на власт в тази персона. Обсъждаме изцяло премахването на главен прокурор и с експертите се обсъжда това или голямо орязване на правомощията му", каза Петков. 

"До този момент мислим, че премахването на главния прокурор като длъжност е най-добрата стъпка", заяви той.

По-рано днес председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова каза, че са получили покана от Кирил Петков и Христо Иванов от „Продължаваме Промяната-Демократична България“ за разговори за конституционно мнозинство от 180 гласа, но няма да участват в предварителни разговори заради липса на конкретика от страна на ПП-ДБ.

Относно отказа на БСП да участват в предварителни разговори за конституционната реформа, Кирил Петков каза, че когато започнат разговори по самите текстове, пак ще поканят БСП. „За нас конституционната промяна трябва да събере максимално голямо мнозинство", коментира Кирил Петков. И допълни, че като започнат разговорите по самите текстове експертно, ще канят БСП „на всяка стъпка“.

Кирил Петков заяви, че от ПП-ДБ ще поканят на подобни разговори и „Има такъв народ“, „Възраждане“, всички партии. "Вярваме, че когато става въпрос за Конституцията, всички партии трябва да бъдат част от този разговор", допълни той.

Относно въпроса трябва ли да бъде премахната фигурата на главния прокурор заместник-председателят на „Възраждане“ Петър Петров коментира, че това е предмет на доста сериозен дебат. „Не бива да подхождаме така лековерно към премахване на една фигура, замяната ѝ с друга и да се надяваме, че това изведнъж ще помогне на хората, които страдат от кражби, грабежи, ПТП-та и т.н.“, каза той.

Петров каза, че са отворени към дебат с всички парламентарни групи в тази насока. „Считаме, че щом в момента в обществото има съмнения, че се превишават значително правомощията от страна на главния прокурор, трябва да отговорим на тези съмнения, така че може би ще вървим или към премахване на тази фигура, или значително орязване на правомощията ѝ“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още