IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС сближават визиите си за промени в Конституцията

Създават нова Комисия по конституционни въпроси, от която излизат политически лица като Делян Пеевски

13:22 | 28.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Трите политически сили, обединили се около идеята за промяна на Конституцията – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, сближават позициите си. Днес трите формации се събраха, за да обсъдят конституционните промени, залегнали в програмите на управляващото мнозинство.

Лидерите се разбраха да изберат изцяло нов състав на конституционната комисия в Народното събрание, в която няма да има знакови политически лица, а експерти, пише Dnes.bg.

В днешната среща участваха лидерите на ГЕРБ-ДПС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), ДПС и министърът на правосъдието Атанас Славов. Това е втората среща по темата между трите формации.

Те са се обединили и около това фигурата на главния прокурор да остане, но с орязани правомощия, а ВСС да се раздели на две. Общото във вижданията им е още да се засили ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Делян Пеевски от ДПС обясни, че идеята е по-скоро фигурата на главния прокурор да остане при промените в основния закон, защото има решение на Конституционния съд, с което законотворците трябва да се съобразят.

"Според нас ще се случат промените в Конституцията. Разбрахме се да премахнем тяснопартийното начало в конституционната комисия. Ще изберем нова, за да няма разправии кой, къде, как участва, защото Конституцията е по-голяма от всяка партия. Всички ще излъчат само тесни експерти, а вече политиците, реално лидерите на партиите плюс политически знаковите лица, ще коментират процеса от тяхната гледна точка“, каза Пеевски.

Ще има работна група до края на другата седмица, като нейната цел е да могат да се придвижват по-бързо и идеите за реформа в съдебната система, която започва с промените в основния закон. След това е необходимо да се направят съответните законови промени.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че реформата в съдебната система не приключва с промените в Конституцията, а за тях е нужно да се направят и съответните промени в различните закони.

Христо Иванов посочи, че представителите и на трите политически формации, които са участвали в срещата днес, са изразили съгласие, че посоката е да се ограничи безконтролността на главния прокурор, да се реформира ВСС. "Има спорни моменти по конкретните решения, но те ще се обсъдят в конституционната комисия", добави той.

На днешната среща е било обсъдено също всички парламентарно представени партии, които ще участват в процеса на промяна в Конституцията, да направят анализ и по проблеми извън съдебната реформа и където има дефекти и възможности, те да бъдат решени с изменения в основния закон. 

Формациите са се договорили и да бъде направен преглед на цялата съдебна система – съд, прокуратура. Първата крачка е Конституцията, след това – реформи в законите, допълва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още