IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в Конституцията бяха окончателно приети с аплодисменти

Третото гласуване на основния закон се проведе поименно, със ставане на крака от място и заявяване на гласа

11:39 | 20.12.23 г. 6
Снимка: БГНЕС/Антон Станков
Снимка: БГНЕС/Антон Станков

Окончателно и на трето четене парламентът прие промените в Конституцията, предава БТА.

Гласуваха общо 237 народни представители. „За“ бяха 165 от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС. „Против“ бяха 71 от „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Депутатът Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува с „въздържал се“.

Промените на трето четене бяха приети с поименно гласуване със ставане на крака от място и заявяване на „за“, „против“ или „въздържал се“. Депутатите бяха извиквани от председателя на парламента Росен Желязков.

В пленарната зала по време на дискусиите и гласуването присъстваше и министърът на правосъдието Атанас Славов. След обявяването на резултатите последваха аплодисменти и ставане на крака в пленарната зала. 

Депутатът от „БСП за България“ Кристиан Вигенин поиска прегласуване на текстовете. Йордан Цонев от ДПС му обясни, че няма как да има прегласуване, когато вотът е поименен и със ставане на крака. Председателят на Народното събрание даде почивка, след което заседанието ще бъде подновено.

Вчера измененията и допълненията в Конституцията бяха гласувани на второ четене от пленарната зала, а днес проектът за трето четене беше изчетен от зам.-председателя на Народното събрание Никола Минчев (ПП-ДБ).

Сред промените, които депутатите приеха, са ограничаване на правомощията на президента при назначаване на служебно правителство, възможност за избор на депутати с двойно гражданство, както и промени в сферата на съдебната власт.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 4 месеца
па си е нащракал с пухкавите ръчички с меки китки плюсчета нефела ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 4 месеца
форумните мазни цвъркат , значи нещата се движат в правилната посока ... за меката китка недъгава , това не е нова конституция , а поправка , шеста поред . има го в цял свят и се практикува в белите държави ... в матушката конституцията е суспендирана чрез указите на зануленият бункерен детеубиец ... колкото и да се меткаш кат шпагин в тревата , утичаш към депото в Суходол ... :))) ... не можете да се съберете хора да крепите поне един трансперан с лозунг във възхвала на солдата , акъл наливаш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
RoyBatty
преди 4 месеца
Кой на кого е "съучастник"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
Alex Silver
преди 4 месеца
Навремето с аплодисменти приеха обявяването на война на Съюзниците. Знаем как завърши всичко. Сега да чакаме ли Народен съд или ТИЯ скоро сами ще се самообесят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
Tikva007
преди 4 месеца
Четтито на българите новата Конституция на Боко и Шиши! Да благодарят за нея на Кирчо, Кокорчо, Христо и техните избиратели, които със сърца в ллаййно обвити и зелки вместо глави се бориха за изчегъртването на ГЕРБ и ДПС. Хубава гледка беше гласуването с двете туловища на основните лидери на *промяната* на първия ред в залата на парламента. Продължаваме Измамата в Дебилистична България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още