IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС договори нови правила за прием на мигранти

С новите правила ще се разпределят по-равномерно разходите и работата по приемането на мигранти и ще се ограничи броят на пристигащите

13:19 | 20.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз постигна споразумение рано в сряда по новите правила, създадени, за да се разпределят по-равномерно разходите и работата по приемането на мигранти и да се ограничи броят на пристигащите, съобщава Ройтерс.

Представители на Европейския парламент и правителствата на страните членки на ЕС достигнаха споразумение след преговори цяла нощ по европейските закони, общо наричани Нов пакт по миграцията и убежището, които трябва да влязат в сила следващата година.

Законите обхващат проверката на незаконните мигранти, когато пристигнат в съюза, процедурите за разглеждане на молбите за убежище, правилата за определяне на това коя държава от ЕС е отговорна за обработката на молбите и начините за справяне с кризи.

Пристигащите мигранти в ЕС значително намаляват от върха от над 1 млн. души през 2015 г., но стабилно се покачват от най-ниското си ниво през 2020 г. до 255 хиляди през годината до ноември. Повече от половината пресичат Средиземно море от Африка до Италия или Малта.

Предишните опити за споделяне на отговорността за приемане на мигранти се провалиха, защото най-вече страните членки от източната част на ЕС не желаеха да приемат хора, пристигнали в Гърция, Италия и други страни.

Според новата система страните, които не са гранични, ще имат избор между приемането на бежанци или плащането на суми към фонд на ЕС.

Предвидената система за проверка ще се стреми да прави разлика между нуждаещите се от международна закрила и други лица, които не се нуждаят от такава.

Хората, чиито молби за убежище имат малък шанс за успех, като например тези от Индия, Тунис или Турция, могат да бъдат спрени от влизане в ЕС и задържани на границата, както и хората, считани за представляващи заплаха за сигурността.

Групи за правата на бежанците заявиха, че това ще създаде нещо като затворнически лагери по границите на ЕС.

„Пътят, за да стигнем дотук, бе дълъг. Но успяхме“, каза Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за въпросите на миграцията, в сряда в публикация в X (Twitter). „Европа най-накрая постига резултати по отношение на миграцията“.

Предварителното споразумение между страните членки на ЕС и Европейския парламент, което беше сключено след два дни и две нощи на интензивни преговори, все още трябва да бъде одобрено официално от двете групи. Редица технически подробности също трябва да бъдат уточнени през следващите седмици.

Германският външен министър Аналена Бербок приветства споразумението, отбелязвайки, че за първи път от държавите членки на ЕС ще се изисква да покажат солидарност помежду си при справянето с миграционните потоци, но добави, че е имало някои трудни компромиси.

„Германия не успя да прокара амбициите си относно общото изключение на деца и семейства от гранични процедури“, каза тя в изявление. „Това е още една причина сега да обърнем внимание, че прилагането на новата система за убежище ще бъде справедливо, организирано и солидарно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още