IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението за прием на България в Шенген от 31 март официално влиза в сила

Съветът ще се стреми да вземе решение за премахване на проверките на лица на вътрешните сухопътни граници, се посочва в решението

11:54 | 04.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Решението за приемане на България в шенгенското пространство по въздушни и морски граници официално влиза в сила. То е от 30 декември 2023 г. и беше публикувано в Официалния вестник на ЕС.

В решението се посочва, че от 31 март 2024 г. проверките на лица на вътрешните въздушни и морски граници със и между България и Румъния се премахват и разпоредбите на достиженията на правото от Шенген, посочени в приложението, се прилагат за България и за Румъния както помежду им, така и в отношенията им останалите държави в шенгенското пространство: Кралство Белгия, Чешката република, Кралство Дания, Федерална република Германия, Република Естония, Република Гърция, Кралство Испания, Френската република, Република Хърватия, Италианската република, Република Латвия, Република Литва, Великото херцогство Люксембург, Унгария, Малта, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Полша, Португалската република, Република Словения, Словашката република, Република Финландия и Кралство Швеция, както и с Исландия, Княжество Лихтенщайн, Кралство Норвегия и Конфедерация Швейцария.

Съветът ще се стреми да вземе решение за премахване на проверките на лица на вътрешните сухопътни граници“, се посочва още в решението и се допълва, че то трябва да бъде взето с единодушие в съответствие с член 4, параграф 2 от Акта за присъединяване от 2005 г. на Република България и Румъния.

Националните визи за краткосрочно пребиваване, издадени от България и Румъния преди 31 март 2024 г., остават валидни за срока им на валидност и за целите на транзитното преминаване през територията на други държави членки или планирания престой на тяхна територия, ненадвишаващ 90 дни в рамките на период от 180 дни, доколкото тези държави признават такива визи за краткосрочно пребиваване за посочените цели, постановява решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още