IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на транспорта: Вярвам, че в края на 2024 г. ще сме пълноправен член на Шенген

Според Георги Гвоздейков приемът в Шенген по суша ще стане „в синхрон“ с влизането на България в еврозоната

10:04 | 03.01.24 г.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Вярвам, че в края на 2024 г. ще станем пълноправен член на шенгенското пространство. Това каза пред БНТ министърът на транспорта Георги Гвоздейков. Според него влизането на България в Шенген ще се случи „в синхрон“ с влизането на страната в еврозоната.

„В навечерието на Нова година България получи една добра новина и шанс за развитие – както икономическо, така и социално. Шенген е възможност за високо икономическо развитие на България. Шенген дава възможност за бърз достъп до стоки и свободното пътуване на хората. Това ускорено движение ще повиши икономическите показатели на нашата страна оттук нататък“, каза Гвоздейков.

Той заяви, че приемът на страната в този вариант – по море и въздух, е първата важна стъпка за България и се надява и вярва, че през тази година ще бъде свършена доста работа България да стане пълноправен член на Шенген и по суша.

Относно поставяните от Австрия условия за прием, Гвоздейков посочи, че всяка страна има своите вътрешнополитически отношения, които влияят на решенията.

„Трябва да бъдем много по-умерени и предпазливи с коментирането на различни условия. Трябва да оценим високо труда на хората, които водеха преговорите през целия този период“, каза той.

Георги Гвоздейков обясни и какъв е развоят на събитията във връзка с двата кораба „Верила“ и „Руен“.

„Информацията, която е налице за кораба „Верила“, е, че са освободени останалите хора от екипажа. Корабът все още е задържан. След приключване на следствените действия корабът трябва да се прибере в България. Корабът „Руен“ се намира в териториалните води на Сомалия, екипажът е в добро здравословно състояния, няма заплаха за живота им“, каза той.

Министърът коментира и състоянието на БДЖ, посочвайки, че се работи усилено за изграждането на по-добро качество в сектора.

„Минималната заплата в НКЖИ и БДЖ ще се увеличи с близо 20%. До 8 януари трябва да приключи подаването на оферти за доставката на 8-те двуетажни влака. Имаме ясен план за модернизирането на железопътния транспорт“, каза Гвоздейков.

*Текстът е обновен в 16:00 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още