IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Австрия може и да иска да ни върне бежанците, но това няма да се случи

Австрийските избори ще играят сериозна роля за приемането ни в Шенген, заявиха Димитър Марков и Филип Гунев

14:51 | 04.01.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Австрия може и да иска да ни върне бежанците, но това няма да се случи, защото промените, които се предлагат за ефективна работа на Дъблинския регламент не са лесно приемливи за всички страни в Европейския съюз (ЕС). Този коментар направиха бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев и Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на Bulgaria ON AIR.

С цената на пет условия Австрия ни даде "зелена светлина" за Шенген по въздух и вода. Изпълнението на тези условия ще предопредели следващата стъпка за премахване на сухопътния контрол. Повод за сериозни коментари стана въпросът с бежанците от Афганистан и Сирия.

Гунев обясни, че през миналата година в България са влезли 20 хил. бежанци. Около 90% от тях, въпреки че са приети от центровете на Агенцията по бежанците, изчакват няколко дни и продължават своя път към Западна Европа и това продължава вече 10 години.

“През всичките тези години действа Дъблинският регламент, който предвижда, че когато мигрантите са влезли в първата държава и са подали молба за убежище в тази страна, ако след това им взимат отпечатъци и се появят в Западна Европа, те виждат, че са приети в първоначалната държава и могат да ги върнат. Този регламент обаче не работи“, обясни бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев. 

Заради това през всичките тези 10 години тези западноевропейски държави опитват да върнат на България около 2-3 хил. души на година. Реалният брой, който ни връщат обаче са няколко стотин души, защото не успяват по различни причини. 

В този регламент е записано, че ако бежанците кажат, че не желаят да се върнат в България поради лоши условия, съдът има право да откаже да ги върне, допълни Гунев. 

"На Австрия ѝ се иска да върне малко повече и да направи този регламент да работи с по-съкратени срокове, това се предвижда в анекса. Ако беше толкова просто да се променят сроковете, ЕС нямаше 9 години да се опитва да промени този регламент. Имам съмнения, че изведнъж някак ефективно Австрия ще започне да прилага ефективно този Дъблински регламент и да връща хиляди хора", отбеляза Гунев. Той разясни, че в този регламент съществуват срокове, които показват, че мигранти може да бъде върнати на първоначалната страна само с давност от няколко месеца, а не няколко години.

"Не мисля, че шансовете този регламент да заработи са големи…. Той предвижда едни правила, които не устройват всички държави в Европейския съюз. Регламентът се опитва да балансира на обективни критерии къде тези хора да останат", поясни Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

И двамата гости посочиха, че предстоят избори в Австрия, както и избори за Eвропарламент, от които ще зависят по-нататъшните стъпки на България за пълноправното ѝ приемане в Шенген. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още