IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Киров: Допълнително споразумение с Австрия за Шенген е в нарушение на закона

Управляващите да си признаят дали са подписали споразумение, или са си говорили приятелски и сме постигнали "джентълменско" споразумение, призова юристът

16:53 | 05.01.24 г.
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

Ако има допълнително споразумение за обратно приемане на мигранти с Австрия за Шенген, то ще е в нарушение на решението на Народното събрание от 2018 г. Това заяви пред БНР направи преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

Коментарът му е по повод твърдението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че оповестеното от правителството по темата "Шенген" не представя напълно поетите ангажименти от страната ни. По думите ѝ кабинетът е поел ангажимент срещу частичното ни приемане в зоната без граничен контрол по въздух и вода да приемем обратно неограничен брой кандидати за убежище. Според Нинова споразумението е подписано в нарушение на решение на Народното събрание от 2018 г., че правителството няма право да подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти.

Проф. Киров напомни, че според Конституцията всички решения и закони на Народното събрание се изпълняват задължително от държавните органи, юридическите лица и гражданите. По думите му решението на парламента от 2018 г. не е обвързано със срок и задължава всички правителства след това да го изпълняват.

„Това решение досега не е отменено, не е обявено за противоконституционно, което означава, че е задължително", заяви преподавателят по конституционно право и добави, че може да бъде отменено единствено, ако има подписано споразумение и то е ратифицирано от парламента като политическо в международен договор, и той влезе в сила. "Едва тогава той има предимство пред нормите и решенията, които му противоречат в България.“

Проф. Киров добави, че при условие че споразумение не е ратифицирано от Народното събрание, то няма юридическата сила пред законите, приемани от парламента на България.

Той призова управляващите да си признаят дали са подписали някакво споразумение, или "са си говорили приятелски и сме постигнали джентълменско споразумение“.

Според него влизането на България в Шенген с въздушните и морски граници е "тотален провал на българската външна политика".

"Не трябваше да стигаме до този компромис, защото веднъж като направим компромиси, после ще продължаваме с тях. Това, което се дава на България, са едни трохи. Трябваше да настояваме да се приложи европейското законодателство и след като сме изпълнили своите ангажименти, трябва да сме в Шенген като всички останали държави", обясни Пламен Киров.

Той е убеден, че България трябва да настоява да се приложи европейското законодателство и да отстоява позицията си, след като е покрила всички стандарти и показатели да бъде член на Европейския съюз, и това всички го признават.

Припомняме, че по-рано от правителството вече заявиха, че по въпроса за мигрантите България не поема никакви други ангажименти извън задълженията си по Дъблинското споразумение. Според този регламент страната ни е длъжна да приема обратно мигранти, които са регистрирани или получили международна закрила у нас като първа държава, през която се влезли в ЕС, но след това са отишли в Австрия.

От Министерския съвет посочиха, че България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан. Страната има ангажимент да приема обратно хора, регистрирани у нас като търсещи международна закрила. За миналата година у нас приетите бежанци, върнати от Австрия са 103 – 69 са сирийци, 24 от Афганистан, 17 от Мароко, по един от Иран и Турция, и един е без гражданство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още