IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция очаква влизането на България в Шенген и по сухопътните граници

Гръцкият премиер изтъкна важността на сухопътните граници за двустранните отношения между двете страни

18:01 | 04.01.24 г.
Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

Гърция очаква влизането на България в Шенген и по сухопътните граници, става ясно от изказването на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис след срещата му с българския министър-председател Николай Денков в Атина.

Премиерът на южната ни съседка поздрави България за решението на Съвета на Европейски съюз да отпадне контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство от края на март, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Очакваме Шенген да бъде напълно приложим, включително и за сухопътните граници, които са толкова важни за двустранните ни отношения и икономическата ни търговия“, каза още Мицотакис. Той посочи, че визитата на Денков е първото официално посещение в Гърция за 2024 г. и това говори за качеството на двустранните отношения.

Българският премиер също изтъкна отличните стратегически отношения между България и Гърция. Той акцентира върху проектите от интерес за двете страни, включително в контекста на развитието на вертикалната транспортна и енергийна свързаност по оста Север-Юг. „Има възможности да ускорим и да завършим някои от обсъжданите документи през следващите няколко месеца. Основната цел е да видим как можем да ускорим напредъка и да постигнем крайни резултати през следващите месеци“, каза Денков.

Кириакос Мицотакис постави акцент на свързаността между Гърция и България в транспорта, енергетиката и цифровата комуникация. „Важно е да надградим успешните тристранни дискусии, които проведохме в Евксиноград с нашите румънски партньори“, подчерта гръцкият премиер.

По време на срещата в Евксиноград през октомври 2023 г. между премиерите на България, Гърция и Румъния тримата лидери се обединиха около идеята за засилване на регионалната свързаност и приеха обща декларация за развитието на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност между трите държави.

В Атина са и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на финансите Асен Василев, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и министърът на енергетиката Румен Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още