IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция подготвя изграждането на жп връзка с България и Румъния

Целта е диверсификация на маршрутите за превоз на стоки след началото на войната в Украйна

13:37 | 19.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Гърция започва подготовка за създаването на жп връзка с България и Румъния, съобщава БНР. Целта е да се постигне сигурно и бързо трасе за пренос на стоки към Украйна.

Идеята е обсъдена по време на тристранната среща между премиерите на България, Гърция и Румъния, проведена в Евксиноград на 9 октомври. Гръцкият министър на транспорта Христос Стайкурас вече е изпратил писмо до еврокомисаря по транспорта Адина-Йоана Валеан, както и до ресорните министри на България и Румъния.

Идеята за създаване на такава връзка не е нова и се обсъжда още от 2017 г. като част от проект за мултимодален коридор за товарни превози, който да свързва Егейско и Черно море. Руската инвазия в Украйна обаче придава по-голямо значение на трасето заради засегнатата от войната верига на доставки.

В началния си етап жп проектът ще свързва гръцките пристанища Александруполис и Солун с Русе в България и Констанца в Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още