IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Атанасов: Не може да има манипулиране на данни за влизане в еврозоната

Акумулираната инфлация в България за последните 3 години е около 30%, изтъква председателят на НСИ

13:30 | 31.03.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Няма как да се манипулират данни, както се твърдеше, че преди 15 години е направила Гърция, за да се присъедини към еврозоната, заяви пред БНР доц. Атанас Атанасов, председател на Националния статистически институт (НСИ).

"През последните години Евростат изгради контролни механизми, включително чрез посещение на място в страните. Тази есен ще имаме мисия от Евростат с цел проверка на инфлацията и как я изчисляваме", опроверга опасенията доц. Атанасов.

За момента от техническите показатели за влизане в еврозоната единственият, по който не отговаряме, е инфлацията. Ако продължи да спада в бъдеще, ще покрием вероятно и този критерий за присъединяване, посочи Атанасов.

Той съобщи, че през изминалата седмица е имало мисия от  Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в НСИ. Три дни са правени проверки на място в родната статистика.

„НСИ е готов за присъединяването към ОИСР, получихме изключително висока оценка. Сега до края на април ще се изготви доклад и юни се очаква да бъдем изслушани в Париж за готовността за присъединяване към ОИСР. Ще се задават въпроси и ще се проверяват всички страни на статистиката. И оценката, която получим, ще бъде гаранция, че стриктно изпълняваме не само европейски, но и международните стандарти. Очаквам НСИ да бъде първата част от пълноправното членство от присъединяването на България към ОИСР“, коментира още  председателят на НСИ.

Той потвърди, че акумулираната инфлация у нас за последните 3 години е около 30%.

„Няма съмнение за инфлацията, че тя е такава каквато е, ако някой се съмнява, това се поражда от непознаване на материята – как се измерва. Ние прилагаме международните методологии определени от Евростат.  Ние имаме доказателства, как работим и защо се получават такива числа“, добавя Атанасов.

Той допълни, че инфлация не означава обедняване, "запазва се тенденцията за повече пътувания на хората у нас и в чужбина", което не означавало обедняване.

Високата инфлация в България Атанасов обясни с липсата на силни антиинфлационни мерки.

"Не е тайна, че се сетихме за инфлацията когато тръгнахме да се присъединяваме към еврозоната. За нея трябва да се мисли непрекъснатото. Миналата и по миналата година имаше доста висока инфлация и това сега ни играе доста лоша сега. Ако тогава беше овладяна, сега нещата щяха да изглеждат малко по-добре", подчертава председателят на НСИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 31.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 4 седмици
До: scott: женераль
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
scott
преди 4 седмици
мот пти женерал,квано и данна да издавите - страна в сивия списък за пране на пари и в еврозоната едновременон - НЕМА. НЕМА И ДА ИМА. СИКАРИЯ Е ВЪН ОТ ЗОНАТА НА 100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още