IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България вече е част от Шенгенското пространство по въздух и вода

Пътниците от и за страни от Шенген ще се насочват през обособени шенгенски гейтове и ще преминават единствено проверка летищна сигурност

09:25 | 31.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

От полунощ България и Румъния са част от Шенгенското пространство по въздух и вода, припомня БНР.

От неделя контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство отпада. Пътниците, които пристигат от тези страни, вече няма да минават паспортен контрол. Четирите международни летища у нас са напълно готови. В средата на март Европейската комисия направи последна инспекция, а преди дни проверка направи и вътрешният министър Калин Стоянов.

"Да, абсолютно сме готови. Както знаете, в неделя (днес – б.р.)ще има и официална част на това, което виждаме и чуваме от колегите, че ние имаме готовност за това, което предстои на 31 март", изтъкна Стоянов.

Пътниците от и за страни от Шенген ще се насочват през обособени шенгенски гейтове и ще преминават единствено проверка летищна сигурност, а пътниците, които са се насочили към държава извън Шенген, ще преминават през паспортна проверка, обясни вътрешният министър.

От главна дирекция "Гранична полиция" променят начина си на работа, като започват да залагат много повече на анализа на риска, обясни директорът ѝ Антон Златанов.

"Това, че е задължителният граничен контрол за част от държавите отпада, не означава, че се намаляват мерките за сигурност на аерогарите. Променяме начина си на работа, започваме да залагаме много повече на анализа на риска, на оперативната дейност и просто чисто организационно всички аерогари се разделят на шенгенска и нешенгенска зона, като шенгенската зона играе ролята на вътрешни линии, тъй като вече сме част от шенгенското семейство".

Следващата цел е отпадането на граничния контрол и по сухопътните граници към страните от шенгенското пространство, каза вътрешният министър Калин Стоянов.

"По суша се надявам, че ще стане в рамките на тази година. За нас важното е ние да продължим да охраняваме държавната граница по начина, който го правим в момента, и да продължи трайната тенденция на намаляване на миграционния натиск", посочи още Стоянов.

В 10.30 ч. ще бъде и тържественото отбелязване на влизането на България в Шенгенското пространство по въздух. Това ще стане на Терминал 2 на летище София.

На тържествена церемония днес в присъствието на премиера и вицепремиера в оставка - Николай Денков и Мария Габриел, ще бъдат посрещнати пътници, пристигащи с полет от Берлин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 31.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още