IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Денков: Шенген е най-големият успех на България след приемането ѝ в ЕС

Отпадането на сухопътните ограничения до края на годината може да стане само чрез политическо обединение, категоричен е премиерът в оставка

12:50 | 31.03.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

С тържествена церемония на летище София се отваря въздушната граница. От първите часове на 31 март граничният контрол на летищата и пристанищата за пътуващите от и до страните в Шенген отпадна.

"Шенген е най-големият успех след приемането ни в Европейския съюз, защото успяхме да се обединим и да върнем доверието на ЕС. Шенген е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път. Шенген не е ограда", заяви премиерът в оставка Николай Денков, цитиран от БНТ.

По думите му ролята на правителството е ключова, защото без промените в законите и Конституцията това е нямало да се случи.

"Има конкретни планове така че България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025 година. Можем да влезем, ако сме обединени, иначе можем да пропуснем историческия прозорец, който може да не се отвори скоро", каза още Денков.

"Всички сме свидетели на момент, който е уникален и исторически. Този ден е единствен, защото ни казва, че България днес не е само наблюдател, а със своя опит ще оформя Шенгенското пространство", заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

По думите ѝ Шенген е сътрудничество между държави членки и екипи. Шенген е едно от достиженията на този исторически проект, добави Мария Габриел.

От своя страна министърът на вътрешните работи Калин Стоянов посочи, че това е историческа дата за България.

"МВР показа, че може да бъде сигурен и надежден партньор на всички европейски държави. Приемането на България в Шенген без проверки по сухопътните граници ще се случи до края на настоящата година", заяви Стоянов.

От "Гранична полиция" подчертаха, че отсъствието на граничен контрол на летищата ще бъде заменено с компенсиращи мерки.

"Полицейски проверки в терминалните сгради и на изходите за извеждане към самолета. Проверките ще се извършват на случаен принцип на база на анализ на риска. Ще бъде разделен пътникопотокът на Шенген и не Шенген", заяви старши комисар Петър Субев от "Гранична полиция".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 31.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 4 седмици
значи сметай ква криза на успехи имаме....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 4 седмици
До: Schopenberg: да тъй у евроатлантическото семейство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 16
Schopenberg
преди 4 седмици
Когато имаш продънена, ръждясала, червена кофа вместо глава на раменете, е съвсем обичайно да пишеш бездънни и безподобни глупости., като безсмислено злобния ти коментар. Присъствието на ***, като теб отпадъци по форумите е неприятния недостатък от факта, че България е свободна и демократична страна, член на великото евро-атлантическо семейство на прогреса и просперитета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 7
aldy
преди 4 седмици
Химизираният плъхчо най-успешно докара тълпа брадати мургавелковци, да те е страх да излезеш на улицата вечер. Тоя е поне за трепане. Слуга на чужди интереси. Продавач на Род и Родина. ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още