IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агресията на Вашингтон срещу „Северен поток 2“ рискува да разцепи НАТО

САЩ успяха да настроят Германия срещу себе си в битката за суверенитета на Европа

19:26 | 16.07.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Cole Burston/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cole Burston/Bloomberg

„Те са главните инструменти на Кремъл за разширяването на зависимостта на Европа от руските енергоносители, инструменти, които подкопават Украйна, прекратяват транзита на газ през тази изключително важна демократична страна, инструмент, който в крайна сметка подкопава трансатлантическата сигурност. САЩ винаги са готови да помогнат на нашите европейски приятели да удовлетворят своите енергийни нужди“, изтъкна Помпейо пред журналисти.

Според наличната информация, с оглед на предстоящите президентски избори и влошаващото се вътрешнополитическо положение, повечето американски сенатори гравитират към по-мека резолюция, за да избегнат утежняващите противоречия, които вече съществуват между САЩ и Германия, както и в рамките на НАТО като цяло. 

Наред с настояването за санкции от страна на Тръмп, президентът на САЩ засили и критиките си към Германия. Според бившия му съветник по националната сигурност Джон Болтън, чиято книга с мемоари излезе точно на фона на настоящото изостряне на политическата ситуация в САЩ, преди две години Тръмп открито е заплашил, че ще изтегли САЩ от НАТО, тъй като Германия и нейните съюзници подкрепят проекта "Северен поток 2". Според логиката на Доналд Тръмп, тъй като САЩ плащат на европейците за тяхната безопасност, европейците в замяна трябва да купуват американски втечнен природен газ (LNG), дори на по-висока цена.

Какво ще се случи по-нататък ще зависи от позицията на Германия и другите европейски страни, които искат да запазят енергийното си сътрудничество с Русия. Станислав Митрахович, старши експерт в Руския национален фонд за енергийна сигурност и преподавател във Университета по финанси, смята, че новите американски санкции могат да забавят проекта, но без съпротива от страна на Европа Вашингтон може да стигне дори по-далеч от това.

„Ако САЩ почувстват, че Германия е готова да отстъпи и да танцува под звуците на Вашингтон, те ще продължат напред и ще въведат строги мерки, включително такива срещу германския бизнес", изтъква Митрахович.

Междувременно, в самата Германия медиите засега се въздържат от свръхдраматизиране на ситуацията около приключването на "Северен поток 2". Вестникът Die Welt смята, че операторът на проекта има шанс да завърши изграждането на газопровода без да се страхува от американските санкции, просто като промени собствеността върху кораба за полагане на тръби „Акад. Черский“, на когото е възложено да завърши работата. По последни данни плавателният съд вече не е собственост на „Газпром“. Според вестника, единствената пречка за изграждането на газопровода би могла да бъде забрана на повечето видове работа в Балтийско море през юли-август поради причини за запазване на местните рибни пасажи.

Цялата ситуация налага допълнително засилване на реториката от двете страни на Атлантическия океан. В изявление, направено от бизнес вестника Handelsblatt, двама депутати от Бундестага - Тимон Гремелс и Маркус Тьонс определиха американските санкции като „посегателство върху принципа на законност и защита на инвестициите в Европа“.“ Те подчертаха, че „заплахата от по-строги екстериториални санкции консолидира редиците на германския Бундестаг. Дори парламентарните фракции, които обикновено са критични към проекта, разглеждат предложените ограничения като нарушение на международното право и опит за подкопаване на суверенитета на Европа".

За Русия това създава възможности за по-тясно търговско, икономическо и политическо сътрудничество с Германия и други европейски страни. Като се има предвид обхвата на участието на германския бизнес в проекта "Северен поток 2" и личната позиция на канцлера Ангела Меркел, шансовете, че газопроводът ще бъде завършен и Москва ще може да се възползва от нарастващите противоречия между САЩ и Европа, остават големи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
КГБ и Гестапото ряпа да ядат от пропагандната машита на САЩ!!!Все още ни разбирам кой договор е причината да се приемат санкциите от САЩ към който те поискат??? ТТП или договора за НАТО? Зададох въпроа към международен юрист и чакам отогвор. Излиза, че едно оплакване от американското посолство е достатъчто да бъдем нападната от бухалките на ГРОБ и завлачени дори на съд в САЩ!!! Бога ми искам си тираничния режим на бай Тошо.....никой не успя да ми затворо иустата тогава, сега могат- това вечее ясно. Един бан и си УБИТ и ЗАЛИЧЕН, изчезваш, пращат те в някое ГУантанамо...... :(((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
george353
преди 3 години
Cornholio, виж сега, вземи пий една ракия и олаби жилата че ще спукаш некоя вена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 12
korn
преди 3 години
Русия изхвърли САЩ от Сирия хахахаха Великия Доналд каза че е окопирал сирийските петролни кладенци и това ще остане така...Израел бомби Сирия за тренировка...Ердоган си е заградил територийка...Франция и Великобритания имат бази в Сирия..Иранските ислямисти щъкат навсякъде...Русия не може да изхвърли никой от никъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 11
korn
преди 3 години
хахаха кво бе ***...любимия ти Доналд бичи санкции на Путин, а руския вожд мълчи...раздвоен ли си на кой да ближеш задика-на *** или Дони, а колко прекрасно би било да ги оближеш заедно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Какви шамари, бе - *** - Русия изхвърли САЩ от Сирия, настани се във Венецуела - САЩ се зъбят тока яростно от отчаяние - защото са наврени в ъгъла. Само една украйна им остана - ама да видим докога.Абе, ти да не си потомък на Царевичните деца? Май има нещо такова, ако съдим по психическото ти състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Хубаво е, че Европа се консолидира и обедини срещу американските разбойници. Не Тръмп е основния двигател в това безобразие - сам той е притиснат, защото ако отстъпи по силата на разума, пак ще го изкарат "руски агент". СП 2 ще бъде довършен, вярвам и Балкански поток - а скъпият американски газ ще бъде изхвърлен от европейските пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Тръмп разбра, че НАТО и една конска ф****ия не струва. Явно търси начин да извади САЩ от НАТО, но ако може да обвини германците за това ще е най-добре. Неслучайно наляво и надясно тръби, че германците са спонсори на руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 13
korn
преди 3 години
САЩ разцепват Русия, не ЕС. Доналд бие шамари на Путин, а руския мишок мълчи, такова унижение никой руски президент не е прижевявал. ЕС не му пука за СП, живота си върви и без него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Агресията на Вашингтон срещу Северен поток 2 рискува да разцепи НАТО +То Вашингтон редовно си цепи ЕС.Ибрикчиите нямат против.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още