fallback

Фед ще осъществи втори за годината стрес тест на щатските банки

До края на септември регулаторът ще обяви дали ще разреши отново банките да изкупуват обратно акции и да изплащат дивиденти

12:23 | 18.09.20 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ (Фед) подготвя втори стрес тест за големите американски банки тази година. Фед обяви в четвъртък, че е необходим нов тест заради продължаващата несигурност, причинена от пандемията. Резултатите трябва да бъдат публикувани до края на 2020 г.
, предава Bloomberg. Тестовете биха симулирали две хипотетични рецесии с различна степен на тежест. Фед възнамерява също така да обяви до края на септември дали ще продължи да забранява и от четвъртото тримесечие на банките да изкупуват обратно акции и да изплащат дивиденти.


Като последица от финансовата криза от 2008/09 г. Фед тества всяка година как големите банки в САЩ могат да се справят с икономическа криза. През юни централната банка проучи и въздействието на пандемията върху капитала на банките.

Заключението тогава беше, че банките в САЩ са добре подготвени за кризата. Отделен преглед на ефектите на коронавируса върху икономиката и финансовата система разкрива обаче потенциални рискове, които поставят под въпрос съдбата на дивидентите. 

Продължителният икономически спад може да натовари най-големите банки в страната със загуби до 700 млрд. долара заради лоши кредити. В най-лошия сценарий, при който безработицата остава висока и икономиката не се възстановява до ръст през следващите няколко тримесечия, 33-те най-големи банки в САЩ ще отчетат тежки загуби заради отпуснати заеми, което би разрушило капиталовите буфери, чието предназначение е да поддържа финансовата им стабилност.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:57 | 13.09.22 г.
fallback
Още от виж още