IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се развие изкуственият интелект през 2022 г.?

Етичните въпроси, свързани с новите системи, все още нямат отговори

12:29 | 09.01.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Следващите стъпки на DeepMind

Един от най-големите пробиви на изкуствения интелект през последните няколко години дойде от изследователската лаборатория DeepMind, която е базирана в Лондон и е собственост на Alphabet.

Компанията успешно създаде софтуер за изкуствен интелект, който може точно да предвиди структурата, в която протеините се сгъват за няколко дни, решавайки 50-годишно „голямо предизвикателство“, което може да проправи пътя за по-добро разбиране на болестите и създаването на лекарства.

Нийл Лорънс, професор по машинно обучение в Университета на Кеймбридж, коментира, че очаква да види как DeepMind ще се насочи към повече големи научни въпроси през 2022 г.

Езиковите модели – системи с изкуствен интелект, които могат да генерират убедителен текст, да разговарят с хора, да отговарят на въпроси и много други – също се очаква да се подобрят през тази година.

Най-известният езиков модел е GPT-3 на OpenAI, но през декември DeepMind каза, че новият ѝ езиков модел„RETRO” може да надвие други, които са 25 пъти по-големи на размер.

Катрин Бреслин, учен, занимаващ се с машинно обучение, работил по Amazon Alexa, смята, че големите технологични компании ще се състезават в сферата на все по-големите езикови модели през следващата година.

Бреслин, която сега управлява консултантската фирма Kingfisher Labs, занимаваща се с изкуствен интелект, твърди, че ще има насочване и към моделите, които съчетават визия, реч и езикови способности, вместо да ги разглеждат като отделни задачи.

Нейтън Бенайч, рисков инвеститор от Air Street Capital и савтор на годишния доклад State of AI, коментира, че нова порода компании вероятно ще използва езиковите модели, за да предскаже най-ефективните РНК последователности.

Етични опасения

Въпреки че редица постижения могат да са съвсем близо, има сериозни опасения относно етиката на изкуствения интелект, който може да бъде силно дискриминиращ и предубеден, когато се обучава при определени бази данни. Системите от този тип се ползват и за захранване на автономни оръжия или за генериране на фалшиво порно.

Верена Ризър, профестор по разговорен изкуствен интелект в Университета Хериът-Уат в Единбург, посочва, че ще има по-голям фокус върху етичните въпроси около изкуствения интелект през 2022 г.

„Не знам дали изкуственият интелект ще може да прави много „нови“ неща  до края на 2022 г., но се надявам, че ще ги прави по-добре“, коментира тя, допълвайки, че това означава, че той ще бъде по-справедлив, по-малко пристрастен и по-приобщаващ.

Самим Уинигър, независим изследвател в областта, който е работил за голяма технологична фирма, допълва, че вярва, че ще има разкрития около използването на машинно обучение на финансовите пазари, в шпионажа и здравеопазването.

„Това ще повдигне основни въпроси относно поверителността, законността, етиката и икономиката“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Ще затъпее успоредно с цялото човечество :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Че то кога важните въпроси са били отговорени преди да се случи някое велико откритие? Ако има такъв случай напишете статия за него понеже аз не се сещам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Като няма достатъчно естествен интелект, как ще има добър изкуствен интелект? Кой ще го измисли и настрои, ако няма достатъчно акъл в черепухата? С днешната поголовна отрицателна селекция във всички аспекти на живота, където се пробутват и издигат най-вече послушници, а не талантливи и кадърни хора, катастрофата е програмирана. В най-лошия случай с най-лош и опасен ИИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Как ще се развие изкуственият интелект през 2022 г.? >> Ще му дадат пряк достъп до броя на ваксинираните и умрели от Ковид. Но, само за тия, които не са ваксинирани. Ще му дадат и пряка линия с Дж. Псаки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още