fallback

Е. Панайотова: Нужна е ясна визия за връзката между науката и бизнеса

Проблемите в образованието няма да се решат, докато има порочни модели на управление, смята изпълнителният директор на „София Тех Парк“

08:12 | 22.04.14 г. 7

Елица Панайотова. Снимка: Личен архив

За мястото на бъдещия научно-технологичен парк в София сред науката и бизнеса разговаряме с Елица Панайотова, изпълнителен директор на „София Тех Парк“.

Елица Панайотова започва професионалната си кариера като архитект и експерт по градско планиране. Била е търговско аташе в българското посолство във Вашингтон, окръг Колумбия. През 2005 г. се връща в България и оглавява звенот за недвижими имоти на „Глоубъл Файненс“. През 2006 г. става главен изпълнителен директор на „Алфа Дивелъпмънтс“.

Елица Панайотова създава и ръководи и свое собствено архитектурно студио. Била е и  управител на Бизнес парк – София.

Г-жо Панайотова, проектът за научно-технологичен парк в София се представя като платформа за обмен на опит и насърчаване на иновациите и предприемачеството. Къде обаче е балансът между проекта от сектора на бизнес имотите и образованието, предприемачеството и иновациите?

Ще започна оттам, че ние нямаме офис парк. Сградите, които влизат в рамките на проекта, не са офис сгради. Имаме лаборатории, иновационен форум, приемна сграда, инкубатор. Ако инкубаторът се брои за офис сграда, това е единствената офис сграда в комплекса.

Не смятам, че трябва да се търси такъв баланс по простата причина, че се прави научно-изследователска и иновативна инфраструктура. Всички тези елементи на средата, които се изграждат, са насочени към приложната научно-изследователска дейност, работата на малки и средни предприятия, работата на стартиращи компании, форумът като място за разпространение на информация, знание и обмен, експлораториумът като място за демонстрации и разпространяването на иновациите до широка, неспециализирана аудитория.

Офисите идват чрез компаниите, които стъпват в този проект заради тази среда. Те обаче не са част от проекта, който ние развиваме, а са съпътстващи и са изцяло частни инвестиции.

Ще има ли някакъв подбор на стартиращите компании, които ще се базират в парка, и ако да – на какъв принцип?

Да, ще има подбор със сигурност. Все още не сме разработили детайлно документа, на базата на който ще се осъществява този подбор. Целта ни е той да е бърз и да се случва по ясен и прозрачен начин. Но със сигурност компаниите, които ще влизат в инкубатора, ще трябва да отговарят на определени критерии, така както се случва навсякъде.

Доколко мениджмънтът на парка ще играе ролята и на фонд мениджър за финансова подкрепа на стартиращ бизнес?

За момента нямаме фонд, така че няма как да бъдем. Идеята е да работим с фондове, а в бъдеще може и да бъде създаден такъв фонд.

Каква е концепцията за издръжката на парка?

Самото управление на парка и елементите вътре в него ще се извършва от консорциум, в който влизат Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Техническият университет, Медицинският университет в София и Българската академия на науките (БАН). Приходите от научно-изследователската приложна дейност, ползването на инфраструктурата – това е приходната част на проекта, издръжката на инфраструктурата – чрез дейностите, които се случват вътре. Не разчитаме на субсидии от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:26 | 10.09.22 г.
fallback