IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джандан Корбачиоглу: България е добър пазар за директни продажби

Amway влиза в страната, виждайки в нея следващия си успешен пазар на Балканите

08:16 | 15.10.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Amway</em></p>

Снимка: Amway

Защо Amway залага на директния маркетинг?

На този въпрос може би трябва да отговорят основателите на компанията. Ричард Девос и Джей Ван Андел, които създават Amway Corporation, са приятели от гимназията, които след завършването си се превръщат в двама невероятни предприемачи.

Те решават да не учат в колеж, а вместо това опитват много различни професии. Двамата стават дистрибутори на марка хранителни добавки, наречена Nutrilite. По това време Девос и Ван Андел осъзнават, че това е най-добрият начин да изградят собствения си бизнес, без да инвестират в голяма дистрибуция.

Малко по-късно, когато започват производството на първия продукт на Amway - Liquid organic cleaner, в гаража на дома им, пред тях застава въпроса кой точно ще продава продуктите, които те произвеждат. Благодарение на опита си като дистрибутори на Nutrilite се сещат, че проблемът може да бъде решен чрез директни продажби. Liquid organic cleaner се оказва чудесен продукт, защото има история, която трябва да бъде разказана. Той е само един литър, но трябва да се разрежда по специален начин. Нужно е някой да обясни как точно се случва всичко.

Вярно ли е, че жените в Източна Европа обръщат много повече внимание на външния си вид и на тези пазари се продават повече продукти за разкрасяване?

Да, абсолютно вярно е. Не мога да дам обяснение защо, но продажбите ясно го показват. Може би е защото се обръща повече внимание на физическата красота в някои части на света, отколкото на други. Наскоро попаднах на проучване, което показва, че във времена на икономическа криза най-купуваният продукт от жените е червеното червило.

Украйна е един от големите пазари на Amway в Европа. Какво се случва с бизнеса Ви там предвид събитията в страната и обтегнатите отношения с Русия?

Нямам пряко наблюдение над Украйна, но от това, което чувам от колеги, разбирам, че животът там е доста интересен в момента. По думите им в Киев не се разбира, че се случва нещо, но в източните части нещата са проблемни. Нашият бизнес се справя добре, както всеки друг бизнес в страната. Преминахме по-трудния период, а сега се връщаме към нормалния ритъм и се справяме добре. Това е предизвикателство за всички компании в Украйна, защото е малко известно какво ще последва в този конфликт.

Ситуацията в Украйна е предизвикателство за бизнеса в момента. Кое е най-голямото предизвикателство за Amway в България?

Не смятам, че пред нас стоят някакви предизвикателства. Имаме много силни пазари в близост до България като Румъния, Гърция и Турция, така че много хора в България познават Amway и нейните продукти. Не можеш да поставиш бариери, когато става дума за търговия. Хората в България ни познават. Тя е страхотна страна за директни продажби. Има много примери за успешни компании, използващи директния маркетинг, като LR, Avon, Oriflame. Смятаме, че сме добре интегрирани на пазара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 34 rate down comment 10
ZOBTA
преди 9 години
Разбира се, че България е добър пазар. Тук хората все още не са запознати с този вид бизнес. Амуей е една от най - големите компании в света - все пак е на 60 години. Продуктите не са лоши, но компенсационния план е остарял и вече не конкурентен на новите компании. За световен потенциал вече не може да се говори, България е открита като пазар 60 години по късно.... Има много много по добри компании в момента на БГ пазара, при които не се налага да звъниш всеки месец на хората и да ги безпокоиш или да мъкнеш каталози.... Ако все пак някой иска да получи повече информация за мрежовия бизнес може да се свърже с мен (ivailo__lazarov***abv.bg - хора които са доволни на 1000 лева заплата и мислят че това е пирамида да НЕ ми пишат.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 37 rate down comment 9
Сините камъни
преди 9 години
То , че те държат буден, няма лошо. Ама ако ги ползваш системно, колко време ще те държат жив?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 35 rate down comment 8
Сините камъни
преди 9 години
Станахме пазар!То си беше ясно, още от 1989..............................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 34 rate down comment 8
Сините камъни
преди 9 години
Сносен бизнес за кого?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 10
shipito
преди 9 години
Че не харесвам Мултилевъл маркетинга - не го харесвам, ,че са им добри продуктите, поне тези за щатски пазар - добри са! Вземал съм си от Dayli витамините им и ме държат будни по цяла нощ, значи са силни, за друго не мога да коментирам. От друга страна, какво му е лошото на Amway. Същата работа като Avon и ЛоРеал и едни дето бяха с някакви водорасли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 37 rate down comment 10
julian12
преди 9 години
Купувал съм продукти на тази фирма ако не ме лъже паметта 1998 година. Мултилевел компания и естествено пирамидка както повечето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 42 rate down comment 9
deant
преди 9 години
вече почвам да се съмнявам кой е промития тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 57 rate down comment 10
keizer
преди 9 години
аха, м-м-м, ъ-ъ-ъ, разбрах та. един приятел беше на тяхна презентация - презентацията над 2 часа. 3/4 от времето облъчване на тема колко гениална схема е кат имаш питнайси нива зомбирани търговчета, които разбираш ли като продават ти скубеш процент от тяхната продажба, така че напрактика се пенсионираш, и т.нар ПАСИВЕН ДОХОД (така го наричат) те залива и ти риташ пачки по коридорите, карайки мазератито по лазурния бряг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 26
bgMan
преди 9 години
1. Да мултилевъл бизнес е, при това сносен.2. Не, не е пирамидка. Точка 2 е уточнение за промитите мозъци на българските мизерници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 56 rate down comment 11
bigmamascandal
преди 9 години
Tова поредната мултилевъл маркетинг пирамидка ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още