IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Недков: Delta Broker ще спомогне за развитието на търговията на БФБ

"Надявам се в скоро време да достигнем половината от броя на клиентите, ползващи COBOS", заяви изпълнителният директор на Делта Сток пред Investor.bg

17:30 | 07.12.05 г.
Николай Недков; снимка: личен архив
Николай Недков; снимка: личен архив

Делта Сток АД е създаден като инвестиционен посредник през 1998 г., когато получава лиценз от Комисията за финансов надзор и от Българска народна банка за дейност като инвестиционен посредник и финансова къща. От 2000 г. получава лиценз за работа в чужбина. Николай Недков работи в банковата сфера от 1991 до 1998 г., главно като дилър, след което преминава в Делта Сток, където понастоящем е изпълнителен директор. С него разговаря Кристиян Костов.

- Един от най-новите продукти, които представихте по време на изложението „Финанси за всеки“, беше Delta Broker. Как се роди идеята за създаването на платформата?

Ние първи в България започнахме да предлагаме онлайн търговия с валута и чуждестранни акции, като в края на 2000 година представихме на клиентите си първата у нас платформа за търговия през Интернет. До преди година бяхме на практика монополист в тази сфера. Имаме собствен IT отдел, който е натоварен с поддръжката и разработването на софтуери за търговия с финансови инструменти, като в последно време имахме доста запитвания от клиенти, дали няма да направим платформа и за нашата борса. Запитванията за новата платформа се появиха непосредствено след появата на COBOS. В последните години значително се повишиха обемите на нашата борса и в началото на тази година се решихме да създадем Delta Broker, която е насочена изцяло за търговия на БФБ-София. В самото начало смятахме всичко да е в една платформа, но поради спецификата на търговия на нашата борса, както и необходимостта от вграждане на електронен сертификат в софтуера, тази идея отпадна и се появи Delta Broker във вида, който можете да тествате в момента. На един бъдещ етап можем да интегрираме двете платформи.

- Какви са предимствата на платформата в сравнение с COBOS?

Предимствата са основно в добрия интерфейс и графиките, позволяващи технически анализ и чертане по тях, както и следене на различни индикатори и създаване на собствени такива. Със своята функционалност Delta Broker няма алтернатива в момента, а екстри като изчисляване на вероятна цена при подаване на поръчка, показване общата стойност на всички оферти купува и продава за дадена акция, оцветяване и групиране на офертите по цени, котировки в реално време през WAP, съставяне на виртуални портфейли и известяване за достигнати нива чрез SMS и електронна поща биха подпомогнали значително инвеститорите в български книжа.

- Какво представлява виртуалният портфейл на Delta Broker?

Виртуалният портфейл представлява съставяне на портфолио от произволно избрани акции без да са реално търгувани. На база получаваните в реално време данни от борсата се следи състоянието му, като по желание на клиента може да се създават n на брой портфейли и да се сравнява доходността им.

- Могат ли чрез платформата да се търгуват индекси и опции?

На този етап демо версията позволява да се търгуват индексите SOFIX и BG40, което е една малка провокация към борсата да се пуснат такъв тип инструменти, които според нас биха засилили интереса на инвеститорите. В реалната версия няма да се търгуват индекси и опции, но на бъдещ етап се надяваме БФБ-София да предложи и такива инструменти. Но може би преди всичко, за да се подобри ликвидността и търговията, е необходимо да се осигури възможност за извършване на къси продажби от търговците.

- През Delta Broker могат да се следят сделките от изминалата сесия, което е подобно на trade offers на БФБ-София. Безплатен ли е този достъп и каква е изобщо таксата за Delta Broker?

Сложили сме една символична такса за поддръжка или по-точно неактивност, която е в размер на 2 лв. месечно, като тя ще се заплаща единствено ако клиентът не сключи поне една сделка през изминалия месец. Във всеки един момент клиентите на Delta Broker могат да видят назад във времето за конкретно избрана дата сключените сделки на пода на борсата, което също е безплатно.

- Системата може да уведоми инвеститорите при достигането на определено ниво. Бихте ли ни разказали малко повече?

Това може да стане по два начина – по e-mail или чрез sms. На този етап се осъществява при достигане на дадено ниво или при изпълнение на лимитирана поръчка.

- Как се нареждат пари от Delta Broker?

На разположение на клиентите ни са познатите от Delta Trading възможности за разплащания. Те могат да захранят сметките си както по банков път, така и чрез системата за разплащане E-Pay. В процес сме на предоставяне на възможност за използване и на кредитни карти. За теглене на средства има специална заявка в платформата, чрез попълването на която клиентите могат да укажат размера на сумата и къде да бъде преведена тя.

- Кога може да се очаква реалната версия на Delta Broker и какво ново могат да очакват инвеститорите?

Реалната версия зависи изцяло от завършване на тестовете, които провеждаме с борсата. В момента имаме тестова сметка при тях, а нашите програмисти работят за осъществяване на връзката и автоматизиране на процеса за подаване на поръчките. Бихме искали да изчистим всички грешки и се надяваме да пуснем платформата най-късно през януари.

- По последни данни Delta Trading има 2000 клиенти. По какво ново се работи?

Надяваме се скоро да предложим въвеждането на пълзящи стопове, които следват тренда на пазара, а също и програмен език, който ще се използва за създаване на автоматизирани стратегии за търговия към модула с графики, които клиентите ще могат да тестват назад във времето, както и да ги използват за неприсъствено подаване на поръчки посредством API. Надяваме се да вградим и модул за търговия с валутни опции, а впоследствие и с листвани опции върху акции.

- Какъв брой клиенти очаквате да привлечете чрез Delta Broker?

Надяваме се с възможностите и функционалността, които предлага Delta Broker, в скоро време да достигнем поне половината от броя на клиентите, ползващи COBOS, както и да привлечем много нови клиенти, които все още не са открили възможностите, които предоставя търговията с акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още