fallback

Технологичен парк за 50 млн. евро ще се изгражда край София от 2012 г.

Фокусът се поставя върху пазарната реализация на иновативните продукти, съобщи зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов

15:21 | 29.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

През първата половина на 2012 г. ще започне изграждането на технологичен парк край София. Това обяви на форум в столицата заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов, съобщиха от ведомството.

Финансирането е в размер на 50 млн. евро по оперативна програма (ОП) „Конкурентоспособност“, предвидени специално за създаване на подобни технологични паркове. Целта е този ресурс да се използва изцяло за проекта в София, за да могат средствата да се усвоят по-ефективно, поясниха от министерството на икономиката.

По думите на зам.-министъра, променената концепция за финансирането на технологични паркове – от подбор на конкурентен принцип към това цялото финансиране от 50 млн. евро да се вложи в един пилотен проект, умножава шансовете за успех на инициативата.

Концепцията за технологичния парк предвижда обединяването на едно място на цялата необходима инфраструктура, която да гарантира успешното създаване и реализация на нови технологични решения с приложение в бизнеса.

Фокусът на бъдещия технологичен парк ще бъде поставен върху пазарната реализация на иновативните продукти. До момента са идентифицирани пет сектора за специализация на технологичния парк - информационни и комуникационни технологии (т.нар „чисти технологии“), здравеопазване и медицина, земеделие и храни и технологии в промишленото производство. 

Част от финансирането ще бъде заделено за конкретни проекти, които се реализират в рамките на технологичния парк.

Заедно с работата по развитие и реализация на иновативните идеи паркът трябва да предлага и различни бизнес услуги, като намиране на партньори, маркетинг, юридически съвети, финансово-счетоводна помощ, управленски консултации, обучения и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:22 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Имоти виж още