IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каним фирми от Израел да инвестират в технологичен парк край София

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков покани инвеститори да участват в приватизацията на компании от отбранителната индустрия

18:01 | 07.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Министърът на икономиката Трайчо Трайков подписа споразумение за сътрудничество с израелские си колега Шалом Симхон</p>

Министърът на икономиката Трайчо Трайков подписа споразумение за сътрудничество с израелские си колега Шалом Симхон

България планира да изгради технологичен парк в сферата на информационните технологии, фармацията и биотехнологиите. Това съобщи министърът на икономиката Трайчо Трайков при днешната среща с израелския си колега Шалом Симхон, предадоха от пресцентъра на министерството.

Трайков е поканил израелски компании да инвестират в парка, който вероятно ще бъде изграден около София.  Предвижда се проектът да бъде финансиран със средства от Оперативна програма "Конкурентоспособност".

Израел е сред световните лидери по отпуснати средства за научни изследвания като процент от БВП. Изследователски центрове в Израел разработват нови видове растения, които могат да се използват за производство на биогорива, информира министър Симхон.

Според Трайков това е перспективна област, която трябва да се проучи от гледна точка на възможността за отглеждане на такива растения около въглищните мини или като алтернатива на тютюнопроизводството. Министър Трайков подчерта, че България следи с интерес и развитието на проекта за добив на газ в Израел.

Информационните технологии, биотехнологиите, фармацията, отбранителната индустрия, изследванията в областта на земеделието и водите, както и електромобилите са перспективните области на сътрудничество между двете държави, подчертаха министрите.

Трайков покани фирми от Израел да участват в приватизацията на компании от отбранителната индустрия.

За периода 1996 – 2010 г. израелските инвестиции в България са малко над 300 млн. евро, което нарежда страната на 25-о място сред чуждестранните инвеститори.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още